5 Vragen aan... actrice Fockeline Ouwerkerk

"Ik heb nog helemaal niet het gevoel dat ik er al ben, ik moet nog zoveel leren"

Mark de Cloe’s nieuwe film Zomer in Frankrijk doet je verlangen naar een vakantie in Frankrijk. In de film staan de verhoudingen tussen twee gezinnen op z’n kop als er na een jarenlange vriendschap gevoelens ontstaan tussen vader Walt (Tjebbo Gerritsma) en Marie (Fockeline Ouwerkerk), de moeder van het andere gezin. Verder zien we ook Jan Kooijman en Jasmine Sendar. Elegance sprak met Fockeline Ouwerkerk over haar nieuwste film.

1. De film geeft een feelgood-vibe af, maar ook een meer serieuze ondertoon. Hoe was die combinatie om te spelen?

"Ik hoop dat mensen de film ervaren als ‘liefdevol’, De personages komen in een vreselijk ingewikkelde situatie terecht, als ze verliefd worden op elkaars partner. Ze zijn zich bewust van het feit dat dit zoveel gevolgen kan hebben. Voor hun gezin en betrokken mensen om hen heen, maar ze zijn tegelijkertijd overvallen door de verliefdheid en lijken bij momenten ontoerekeningsvatbaar. Dat leidt tot gekke ideeën en situaties en juist die dualiteit is heel interessant! Ze schieten van extreme geluksmomenten in diep verdriet, dat vind ik heerlijk om te mogen spelen."

2. Wat trok je aan in de rol?

"De menselijkheid. Toen ik het script las, begreep ik Marie. Ze heeft humor, ze werkt hard, ze leidt haar leven, maar mist iets. En dan wordt ze overvallen door verliefdheid en gaat ze daar bijna kinderlijk mee om. Dat vond ik heel aandoenlijk aan haar. Voor mij is Frankrijk, net als voor zoveel Nederlanders, een vakantieland. Met mijn ouders gingen we geregeld naar Noord-Frankrijk, de brede kuststroken bij Hardelot, die zoek ik nog vaak op. Maar ook de stad Parijs en het heerlijke Zuid-Frankrijk. Het is een fantastisch land om op vakantie te gaan, telkens ontdek je iets nieuws."

3. Je hebt inmiddels al een indrukwekkend cv opgebouwd, zijn je keuzes voor rollen anders geworden?

"De keuzes voor rollen veranderen vanzelf doordat ik ouder ben geworden, maar dat vind ik heerlijk! De karakters die ik nu mag spelen, hebben veel meer meegemaakt, vertellen een verhaal van een leven. Dat is als actrice interessanter om te spelen. Verder probeer ik, als het mogelijk is, veel te variëren. Ik wil zeker niet alleen maar comedy of alleen maar drama spelen, dat lijkt me vreselijk saai. Ik wil uitgedaagd worden in ieder genre. Ik zou, nu mijn kinderen iets ouder zijn, ook weer graag voorstellingen spelen, dat vond ik de afgelopen jaren ondenkbaar."

4. Welke rol zie je als een persoonlijk omslagpunt in je carrière?

"Het is heel moeilijk om te zeggen of er een omslagpunt is geweest in mijn carrière. Ik heb het geluk gehad dat ik eigenlijk vanaf het begin af aan veel werk heb gehad en heel veel mooie projecten heb gemaakt, waardoor ik telkens groei als actrice. Ik heb ook nog helemaal niet het gevoel dat ik er al ben. Ik moet nog zoveel leren en heb mijn beste rol nog niet gepeeld, hoop ik, dus dat komt nog! Maar het winnen van een Gouden Kalf (voor Bankier van het verzet red.) heeft mij binnen het vak waardering gegeven en gek genoeg heeft mijn deelname aan een dansprogramma (Dance dance dance red.), waarbij het publiek ‘mij’ leerde kennen, mij bij het publiek waardering gegeven."

5. Waar ben je op dit moment mee bezig?

"We zijn net begonnen met de opnames voor een nieuwe serie voor omroep Max, genaamd De zussen. Dat belooft een heel mooie dramaserie te worden en daarin speel ik één van de hoofdrollen. Verder is de serie Hockeyvaders op Videoland te zien, daarin speel ik de penningmeester van een hockeyclub die ten onder dreigt te gaan. Dat is volgens mij een heerlijke, luchtige serie geworden met een fijne cast."

Tekst: Jorrit Niels | Beeld: NL Beeld