De perfecte plek voor een zonvakantie: de Kvarner baai in Kroatië

Deze bestemming heeft het allemaal.

De zomer komt steeds dichterbij en vakanties worden langzaamaan geboekt. Ben jij ook op zoek naar de perfecte bestemming met zon, zee en strand? Overweeg dan eens de prachtige Kvarner baai in Kroatië.

Kroatië heeft het allemaal

Je wil naar de zon, maar niet te ver weg. Waar ga je dan naartoe? Kroatië! Je hebt vast eerder gehoord dat Kroatië een perfecte bestemming is voor een vakantie in Europa vol zon, zee en strand, maar ook cultuur, eten en avontuur. En daar is niets aan gelogen, want deze bestemming heeft het allemaal.

De meer dan duizenden eilanden zijn gevuld met lange kiezel- en steenstranden, een blauwe zee en prachtige zonsondergangen. Voor families met kinderen zijn er meer dan genoeg gezinsspeeltuinen, amusements- en waterparken. Wil je juist een rustige vakantie? Dan zijn er geweldige strandbars en vredige oases beschut door dennenbossen. Voor cultuurliefhebbers vind je overal wel monumenten, ruïnes of kleine kerken en forten die wachten om ontdekt te worden, voor sportievelingen zijn er talloze avontuurlijke sportmogelijkheden en ook foodies kunnen hun hart ophalen met de waanzinnige gastronomie. Meer informatie vind je hier.

Foto: CNTB

Kvarner

Maar Kroatië is groot, dus waar ga je dan heen als je de knoop hebt doorgehakt om te boeken? Wij raden de Kvarner regio aan, waar de bergen en zee samenkomen. Deze baai in het noorden van de Adriatische Zee, tussen het Istrische schiereiland en de noordelijke Kroatische kust, heeft zoveel verschillende mogelijkheden. Wil je meer weten over Kvarner en wat er allemaal te doen is, klik dan hier.

Zon, zee en strand

De grootste eilanden in de Kvarner zijn Cres, Krk, Rab en Lošinj. Hier vind je de prachtige blauwe zee en mooie stranden met grotten en kliffen. Een paar van de mooiste stranden zijn strand Klancac bij het plaatsje Brsec, strand Sipar waar ook veel sportactiviteiten te doen zijn en strand Sablićevo wat het oudste strand van de stad Rijeka is. Ook het dorp Orlec op het eiland Cres zit vol met kleine, verstopte strandjes. De perfecte bestemming als je ver weg wil zijn van de grote stad.

Lopar, Rab - Foto: Aleksandar Gospic

Natuur

Een bijzondere ervaring zijn de steile heuvels van de Učka-berg. Daar vind je het dorpje Veprinac met prachtig uitzicht op de Kvarner golf, Rijeka en Opatija. Als je meer naar het noorden reist, kom je bij het Risnjak National Park in de buurt van Delnice. Daar zijn talrijke reservaten met diverse en rijke inheemse flora en bedreigde diersoorten, verspreid over de groene bergen. Ook het dorp Martinovo Selo in Jelenje, in de Grobnik-vallei, is een bezoekje waard. Dit dorpje is één geworden met het groen rondom de watervallen van de rivier de Rječina.

Risnjak National Park - Foto: Zoran Jelaca

Gastronomie

Kvarner staat bekend om heerlijk eten en dan vooral de grote en smakelijke garnalen die recht uit de zee komen. Ook het malse lamsvlees met schapenkaas is een bekend product uit de streek. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de beroemde witte wijn Vrbnička Žlahtina uit Vrbnik, de Trojšćina-wijn van het eiland Susak, de kastanjes uit Lovran en de voortreffelijke Rab-cake die je moét proeven.

Garnalen (škampi) - Foto: Maja Danica Pecanic

Dus, vind jij het ook tijd om een vakantie te boeken om lekker tot rust te komen? En zoek je een bestemming dat álles heeft, van mooie stranden en prachtige natuur tot cultuur en genoeg activiteiten? Dan is Kroatië the place to be!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Kroatisch Verkeersbureau

Hoofdbeeld: Lubenice - Zoran Jelaca