Ellen ten Damme kreeg drie keer kanker: 'Ik dacht: dan zal ik nu wel doodgaan'

"In die zin is het helemaal geen negatieve ervaring. Je bent nóg dankbaarder."

Ellen ten Damme (55) kreeg afgelopen jaar voor de derde keer de diagnose borstkanker. Aan Nouveau vertelt ze openhartig over de moeilijke periode die volgde.

Slecht nieuws

In 2005 kreeg de zangeres voor de eerste keer de diagnose borstkanker; ze herstelde en ging door. In 2017 bleek de ziekte terug zijn, maar na behandeling werd ze weer schoon verklaard. Afgelopen jaar kreeg ze opnieuw slecht nieuws: de kanker was voor de derde keer terug. Inmiddels is ze geopereerd en genezen, maar het heeft haar leven voor altijd veranderd.

Driemaal scheepsrecht

Ellen kreeg het nieuws afgelopen zomer en het sloeg in als een bom. "Ik dacht: dan zal ik nu wel doodgaan. Driemaal is scheepsrecht", vertelde ze eind vorig jaar in Jinek. Ook het nieuws wéér aan dierbaren vertellen was moeilijk. "Verdorie, verdomme. Hoe vertel ik het mijn moeder?"

Gelukkig is Ellen niet iemand die blijft hangen in het negatieve. "Als er dan een behandeling komt die aanslaat, ben ik meteen weer positief. In die zin is het helemaal geen negatieve ervaring. Je bent nóg dankbaarder voor wat je wel hebt", vertelt ze aan Nouveau.

Genieten

Helemaal relaxt staat ze er niet meer in, nu ze de ziekte al drie keer heeft gehad. "Je denkt wel: jeetje, dan komt het vast nóg een keer terug. Gelukkig ben je in zo’n traject onder controle, maar dat neemt niet weg dat het voelt alsof alles any moment afgelopen kan zijn."

Ondanks dat de zangeres eigenlijk alles wel heeft gedaan wat ze wilde in het leven ("dus ik kan wel doodgaan"), wil ze toch nog meer genieten. "Ik wil meer tijd tussen twee producties laten vallen, zodat ik ook lange reizen kan gaan maken."

Bron: Nouveau | Beeld: NL Beeld