Deze spullen worden het meest gestolen op kantoor

Maak jij je hier schuldig aan?

Top view business female hands pulling out pink notepad diary pen ready to formal meeting or work

Per ongeluk een pen meegenomen van werk? Kan gebeuren. Maar er wordt nog veel meer -bewust- in de tas van een werknemer geschoven. Dat blijkt uit onderzoek.

Veelvoorkomend probleem

Heb jij er weleens aan gedacht om iets van kantoor mee naar huis te nemen? En het daar ook een permanent verblijf te geven? Dan ben je niet de enige. In tegendeel. Uit een enquête van Papermate blijkt dat álle kantoormedewerkers weleens een pen mee naar huis hebben genomen en die nooit mee terug hebben genomen. Niet hardcore stelen, maar feit blijft natuurlijk dat die pen geen eigendom was.

Uit het onderzoek Narcissism and Counterproductive Work Behavior: Do Bigger Egos Mean Bigger Problems? blijkt dat 75 procent van de kantoormedewerkers weleens andere kantoorspullen mee naar huis hebben genomen. Al zijn er ook onderzoeken die beweren dat ‘slechts’ de helft van de werknemers dit doen. Het onderzoek van Harris Interactive kwam bijvoorbeeld uit op een percentage van 58 procent. Nog veel, maar minder erg dan 75 procent. Wat er dan het meest wordt ‘geleend’, is overigens ook bekend.

Meest gestolen kantoorspullen:

  • Post-itsPapierclipsWc-papierKopieerpapierScharenTape & plakbandNotitieboekenNietmachinesMarkeerstiftenPennen
 • Post-its
 • Papierclips
 • Wc-papier
 • Kopieerpapier
 • Scharen
 • Tape & plakband
 • Notitieboeken
 • Nietmachines
 • Markeerstiften
 • Pennen

Wraakzuchtig

Waarom mensen stelen, dat is misschien nog wel interessanter dan wat ze stelen. Het kan natuurlijk dat iemand thuis geen wc-papier meer had en uit gemakzucht een rolletje van het werk meenam, maar vaak hebben mensen andere motieven voor hun grijpgrage handen. Uit onderzoek van Loss Prevention Media blijkt dat mensen daar verschillende redenen voor hebben – naast dat het ook vaak per ongeluk gebeurt. Moeilijke economische tijden en angst voor ontslagen bijvoorbeeld, maar er blijkt ook wat wrok jegens de werkgever achter te zitten. Veel mensen blijken dingen te pikken wanneer ze geen promotie of loonsverhoging krijgen of als ze om een andere reden boos zijn op hun baas.

Wanneer je net voor een werkgever gaat werken heeft diegene je vaak veel beloftes gedaan. Loonsverhogingen na een x-aantal maanden, leuke voordelen en doorgroeimogelijkheden. Maar dat blijken nogal eens loze beloftes. 65 procent van de werknemers stelt dat hun werkgever het afgelopen jaar een belofte heeft verbroken. Vaak krijgen werknemers bovendien het gevoel dat ze het maar moeten slikken. In slechts 37 procent van de gevallen biedt een werkgever diens excuses hiervoor aan of proberen ze het recht te zetten. En dat maakt werknemers nogal eens wraakzuchtig, zo blijkt uit onderzoek. Zo wraakzuchtig, dat sommige mensen toegeven aan hun negatieve emoties. Een van die manieren is door spullen van kantoor mee naar huis te nemen.

Kosten

Hoewel een paperclip stelen of een pen meenemen natuurlijk niet meteen voor een miljoenenverlies zorgt, blijft het wereldwijd natuurlijk niet bij één gestolen paperclip. Alle kantoordiefstallen bij elkaar lopen behoorlijk in de papieren. In 2016 werd er voor 1,13 miljoen dollar aan kantoorspullen gestolen in de VS. Wereldwijd lag dit bedrag natuurlijk nog hoger. A whopping 40 miljard.

Voor een werkgever blijft het natuurlijk de vraag of het ook op diens werkvloer gebeurt. Maar als we deze getallen horen, lijkt het ons een extra bevestiging dat het belangrijk is om je werknemers goed te behandelen.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock