5 Vragen aan... actrice Charlotte Ha

"Ik hoop dat mensen door deze voorstelling verder leren kijken dan de voordeur van een Chinees restaurant en het familieverhaal erachter begrijpen."

Charlotte Ha speelt de hoofdrol in Happy in Holland. Een nieuwe theatervoorstelling over het koesteren van je verleden. Voor Chinees-Indisch restaurant Hong Kong is het doek gevallen en op de brokstukken van het restaurant doorbreekt dochter Happy het stilzwijgen. Wie is haar moeder eigenlijk? Wat wilde ze van het leven? Verhalen die voorbij het stereotype gaan.

1.  Wat hoop je dat het publiek meeneemt van de voorstelling?

"Veel Chinese Nederlanders delen een collectieve geschiedenis in de Chinese horeca in Nederland. Deze verhalen kregen tot nu toe amper een podium, en gingen zelden voorbij het stereotype. Daarin willen we verandering brengen. Ik hoop dat mensen door deze voorstelling verder leren kijken dan de voordeur van een Chinees restaurant en het familieverhaal erachter begrijpen. Dat we ook trots mogen zijn op onze geschiedenis, onze roots en wie we zijn. Hopelijk geeft dat een stukje herkenning, verbinding en meer begrip voor elkaar."

2. Wat spreekt je aan in de rol?

"Ik had altijd gehoopt, maar nooit durven dromen dat er een rol zou zijn die zo dicht bij mijn persoonlijke verhaal ligt. Ik ben de schrijvers Sun Li en Tjyying Liu, en regisseur Char Li Chung met wie ik dit samen mag doen, eeuwig dankbaar. Daarnaast sta ik met actrice Mei Ling Wan, die mijn moeder speelt, op het toneel. Een iconische vrouw. Alleen voor haar zou je eigenlijk al naar het theater moeten gaan. Wat ik bewonder aan Happy is dat ze, ondanks alle worstelingen, als tweede generatie Chinese Nederlander, opgroeiend in twee culturen, zoekt naar verzoening. Ze is een strijder en daagt mij ook uit dieper te graven in mijn eigen geschiedenis en die nog meer te omarmen."

3. Zijn er zaken over de moeder-dochterrelatie in het stuk die je herkent?

"De botsingen en het onbegrip die normaal gesproken al kunnen ontstaan tussen een moeder en een dochter, omdat je uit verschillende generaties komt, zijn herkenbaar. Maar net als bij Happy speelde bij mij het verschil in taal, cultuur en tradities ook een rol. Ik heb een liefdevolle relatie met mijn moeder, maar dat kostte mij ook tijd. Naarmate ik ouder werd, heb ik geleerd om meer in haar schoenen te staan."

4. Wat is iets dat alleen theater je geeft en film niet?

"Ik hou van de directe interactie met het publiek. In het theater leef je echt in het moment. Dat maakt het spannend, intiem en heel persoonlijk. De reacties na afloop en hopelijk in dit geval de ervaring met elkaar kunnen delen maken het ook heel bijzonder."

5. Wat staat er dit jaar nog op de agenda voor je?

"Happy in Holland toert nog even, maar daarnaast heb ik de wens om terug te gaan naar China om mijn familie te bezoeken. De laatste keer is inmiddels alweer vijf jaar geleden."

Happy in Holland t/m 13 mei viarudolphi.nl

Tekst: Jorrit Niels | Fotograaf: Isabel Sánchez Olid