5 Vragen aan... acteur Diego Calva

"Brad Pitt heeft mij zoveel geleerd en dat was van onschatbare waarde."

Babylon speelt zich af tijdens een bijzonder turbulente tijd in de geschiedenis van Hollywood. De film presenteert de ‘verdorvenheid en losbandigheid’ van de filmindustrie in de jaren 20, vanuit het perspectief van een buitenstaander: een eenvoudige assistent genaamd Manny, gespeeld door Diego Calva. Babylon is geschreven en geregisseerd door Damien Chazelle (La La Land, First man), met in de hoofdrollen Brad Pitt, Margot Robbie, Tobey Maguire en Jean Smart. Elegance zoomde met de Mexicaanse Diego Calva (30).

1. Je eerste grote Hollywood-rol, hoe was dat?

"Iedereen rende van de ene kant naar de andere. Soms waren er wel duizend mensen tegelijkertijd op de set. In mijn vroege scènes hoefde ik als Manny niet veel te acteren als het om verwondering ging. Mijn eerste dag was Manny’s eerste dag, dus de verbazing en het ontzag die je op Manny’s gezicht ziet, zijn eigenlijk die van mij."

2. Wat heb je van de andere acteurs geleerd?

"Veel, en dat was van onschatbare waarde. Vooral Pitt, hij zit al zo lang in deze wereld en kan acteren en verhalen vertellen als geen ander. Echt een betrouwbare bron van advies op de set. Wat hij heeft gezegd? Onder meer: 'Ga goed om met je lichaam en vertrouw op je instincten. En als je een beslissing neemt, neem die dan en ga er helemaal voor. Wees niet bang. Twijfel er niet aan.'"

3. Covid had een grote invloed op je casting. Was het een complex proces?

"Na mijn eerste contact met de casting director en het verzenden van mijn tapes stond ik op het punt naar Los Angeles te vliegen voor de persoonlijke casting, maar het begin van de lockdown hield dat tegen. Meer dan een jaar lang stuurde ik video’s van mezelf in verschillende scènes. Het was vermoeiend, maar het hielp me om aan mijn geduld te werken en leerde me om niet te veel over de toekomst te speculeren. Begin dit jaar veranderde alles. Ze belden me om de persoonlijke casting in Californië te doen met Margot Robbie en Damien. Ik kan alleen maar zeggen dat het een moment is dat ik me altijd zal herinneren. Zodra hij me zag, speelde Damien

de soundtrack van The godfather."

4. Was dat een inspiratiebron?

"Ja, vooral de rol van Al Pacino in die film, die vertoont veel gelijkenissen met mijn rol van Manny. Er zijn diverse momenten in Manny’s verhaal waarop hij zijn ziel begint te verliezen. Hij begint corrupt te worden, hij begint te liegen. Als je naar The godfather kijkt, is het ongelooflijk wat Pacino daarmee heeft gedaan. Je kunt letterlijk voelen hoe het personage verandert door de manier waarop hij zich kleedt, de manier waarop hij zijn haar draagt; alles. Er zijn enkele kleine momenten waarop je merkt: oké, dit is een andere man. Dat wilde ik benaderen."

5. Merk je al dat er andere ‘werelden’ voor je opengaan als acteur?

"Hier en daar, al wil ik die luxe proberen te gebruiken om dicht bij mijn roots te blijven en verhalen te vertellen die net zoveel betekenen voor mij als voor mijn hopelijk lange carrière. Ik sta nu met één voet in Hollywood en ik ben van plan om te blijven en te blijven werken met mensen die ik bewonder. Over wie ik droomde om mee samen te werken toen ik een klein kind was. Maar tegelijkertijd wil ik proberen om ook in Latijns-Amerika een carrière op te bouwen en naar Mexico te gaan en verhalen te vertellen die op veel manieren belangrijk voor me zijn. Het is prachtig om in je eigen taal te acteren."

Babylon draait nu in de bioscoop.

Tekst: Jorrit Niels | Beeld: BrunoPress