Dit is het eerste teken dat de menopauze eraan komt

Helaas kom je er niet onderuit, maar je kunt wel herkennen wanneer-ie voor de deur staat.

Veel vrouwen zitten en niet echt op de wachten: de menopauze. De kwaaltjes als zweten, opvliegers en een onregelmatige menstruatie zijn namelijk allesbehalve fijn. Helaas kom je er niet onderuit, maar je kunt wel herkennen wanneer-ie voor de deur staat.

Duur van de overgang

Gezondheidsexpert gericht op vrouwen, Maisie Hill, wil vrouwen beter voorbereiden op wat ze kunnen verwachten van de overgang. In haar boek Perimenopause Power: Navigating your hormones on the journey to menopause haalt ze de wetenschap aan en vertelt ze hier meer over. Zo duurt de overgang zelf maar een jaar.

Verschil

Sommige vrouwen zullen nu denken: maar mijn moeder, vriendin of tante had veel langer last van de overgang! Het is volgens Hill niet zo heel gek dat je dat denkt. De overgang en de perimenopauze worden vaak met elkaar verward. De perimenopauze is de periode rondom de overgang. En die periode duurt gemiddeld vier jaar.

De perimenopauze

Hill omschrijft de perimenopauze als "een periode waarin je nog wel menstrueert, maar je ook overgang-symptomen ervaart." Hieronder vallen moeheid, vergeetachtigheid en stemmingswisselingen. Niet alle vrouwen hebben door dat dit te maken heeft met de perimenopauze, want veel vrouwen denken bij de overgang nog altijd aan symptomen als een onregelmatige cyclus, veel of weinig menstruatiebloedverlies en opvliegers.

Leeftijd

"De perimenopauze begint vaak in de veertig, maar voor sommigen begint het in de dertig", vertelt Hill aan Red Online. "Het kan slechts twee jaar of soms twaalf jaar duren en als meer vrouwen zich bewust zouden zijn van de subtiliteit van de overgang, zouden we het kunnen herkennen en er echt iets aan kunnen doen."

Begin van de perimenopauze

Er zijn volgens Hill een paar tekenen die erop kunnen wijzen dat je perimenopauze (bijna) begint. "Aan het begin zul je merken dat je menstruatie zwaarder wordt en je cyclus korter is", licht ze toe. Ook vertelt de gezondheidsexpert dat je meer last kunt hebben van menstruatiekwalen, zoals pijnlijke borsten, nachtelijk zweten en hoofdpijn. "Naarmate de tijd verstrijkt zullen de symptomen zich vaker voordoen. In de laatste fase van je perimenopauze zullen je menstruaties minder frequent worden." Daarnaast kun je tijdens deze periode ook vaginale droogheid, gewrichtspijn en blaasveranderingen ondervinden.

Heb je hevige klachten rondom je peri(menopauze) en ondervind je daar veel hinder van? Neem dan altijd even contact op met je huisarts of gynaecoloog.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock