5 Onverwachte redenen waarom je wallen hebt

Er zijn ook andere boosdoeners dan te weinig slaap.

Closeup face of woman applied eyes patches to reduce puffiness

Dat onvoldoende slaap niet bepaald positief is voor een frisse uitstraling, weten we wel. Maar er zijn ook andere boosdoeners.

1. Een overijverig reinigingsritueel

Ga je ’s avonds flink aan de slag met je reinigingsritueel? Niet doen! Te vaak en te ruw over je ogen wrijven kan de huid onder je ogen irriteren, de kleine oppervlakkige bloedvaatjes beschadigen en pigmentatie veroorzaken. Hierdoor wordt die donkere kleur onder je ogen juist erger.

2. Genetica

Niet dat we je ouders de schuld willen geven, maar je genen spelen een belangrijke rol in het wel of niet last hebben van donkere kringen. Types met een donkere en olijfkleurige huid hebben grotere pigmentcellen, waardoor er sneller hyperpigmentatie kan ontstaan onder de ogen. Heb je een heel dunne en bleke huid, dan heb je weer sneller last van doorschemerende bloedvaatjes die een donkere, blauwige kleur veroorzaken. Een kwestie van aanleg, dus.

3. Snoozen

Niet alleen door slecht of weinig slapen krijg je donkere kringen. Te lang snoozen (of slapen) kan hetzelfde effect hebben. Terwijl je slaapt, verzamelt zuurstofrijk bloed zich onder je ogen – te lang (op je buik) slapen verergert wallen, omdat het daar dan blijft hangen. Ook puffiness door vochtophoping ontstaat door die verminderde circulatie. Het ideale nachtrust regime? Zeven tot acht uur slaap.

4. Je vertrouwde bolide

De stoffen bekleding in je auto is een verzamelplaats voor mijt, schimmels en pollen, welke op hun beurt weer je slijmvliezen kunnen irriteren. Zorg dat je je auto regelmatig grondig schoonmaakt en vermijd stoelhoezen die stof aantrekken en vasthouden. Maar ook je ventilatiesysteem, filters en dashboard zijn haarden, dus geef ook deze vaak een opfris- beurt. Ben je snel allergisch? Ga dan voor kunststof of lederen bekleding.

5. Je leefstijl

Kijk eens kritisch naar je eetpatroon. Te veel zout eten kan zorgen voor vochtophopingen onder de ogen en roken vermindert de bloedcirculatie, wat donkere kringen kan veroorzaken.

Beeld: iStock