Zo houd je je goede voornemens dit jaar wél vol

Je kan het!

New Year's Resolutions 2021 text on note pad

Heb jij ieder jaar een hele waslijst aan voornemens die je 'moet' volbrengen? Helaas strandt deze lijst meestal al na een week. Daarom een aantal tips om je voornemens wél vol te houden.

1. Wees realistisch

Stel realistische doelen. Je kunt gewoonweg niet én stoppen met roken én afvallen én aan jezelf werken én je vrienden meer zien én meer sporten én minder gestrest zijn... En dat allemaal in januari. Wij worden bij het kijken naar deze opsomming al moe. Dat houdt niemand vol. Je hebt twaalf maanden de tijd om je goede voornemens te volbrengen: Rome wasn't build in one day! Dus focus je op 1 a 2 doelen, one step at a time.

2. Wees lief voor jezelf

Ja, je zult waarschijnlijk in je eerste stopweek van het roken een sigaret opsteken, tijdens je eerste afvalweek een chocolaatje eten en een keertje de sportschool overslaan. Maar ga je niet schuldig zitten voelen. Ga daarna gewoon weer verder. Gewoontes zijn moeilijk te doorbreken en met je schuldig voelen gaat het zeker niet gemakkelijker worden.

3. Maak een stappenplan

We hebben het bij nummer 1 al gezegd: je hebt twaalf maanden de tijd. Als je bedenkt 'Ik wil tien kilo afvallen' dan maak je daar een plan voor. Neem jezelf bijvoorbeeld voor eind januari 1 kilo kwijt te zijn. Dat is beter haalbaar en daardoor wordt het in je hoofd ook niet zo'n chaos. Keep it simple.

4. Houd resultaten bij

Houd de resultaten bij, dan kun je jezelf niet minder, maar ook niet rijker rekenen dan je eigenlijk bent. Dus houd bij hoelang je al niet hebt gerookt, hoeveel kilo je bent afgevallen en wat je in de sportschool gedaan hebt. Meten is weten!

5. Beloon jezelf

En als laatste: werken naar een doel werkt beter en maakt meer gemotiveerd. Beloon jezelf met iets dat je graag wilt hebben, een weekendje weg of een reep van je lievelingschocolade. En voor de rest: keep up the good work.

Beeld: iStock