Dit is het gevolg van altijd laat naar bed gaan

Photo of a woman sleeping

Als je 's ochtends moeite hebt met opstaan, je overdag vaak moe bent en in de avond vol met energie zit, dan ben je een echte nachtbraker. Dit kan alleen wel invloed hebben op je geestelijke gezondheid. 

Biologische klok

Elke avond laat naar bed gaan brengt wel wat gevolgen met zich mee. Niet alleen is het vervelend als je de volgende dag vroeg moet opstaan voor je werk, het heeft blijkbaar ook een grote invloed op je biologische klok. Volgens een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications, zullen mensen die van nature vroeg opstaan minder snel psychische problemen ontwikkelen dan mensen die te laat naar bed gaan.

Onderzoek

De genetica studie, uitgevoerd aan de Universiteit van Exeter, heeft gegevens van 700.000 deelnemers gebruikt. De deelnemers moesten aangeven of ze een ochtend- of avondmens waren. Daarnaast werd hun DNA onderzocht. Hier kwam naar voren dat sommige mensen dezelfde genen deelden en deze genen leken het slaappatroon te beïnvloeden. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat een nachtbraker meer vatbaar is voor depressie, angst en schizofrenie. Ook heeft een avondmens 10 procent meer kans om de laatste aandoening te ontwikkelen.

Samuel Jones, hoofdonderzoeker van de genetica studie aan de Universiteit van Exeter, gaf aan dat avondmensen vaker doorwerken en zo over hun slaap heen komen. Dit brengt volgens de onderzoeker negatieve gevolgen voor je mentaliteit met zich mee.

Aanpassen

Hoe kun je dan je slaapschema aanpassen? Hoop Bastine, slaappsycholoog voor high-tech matras maker Simba, zegt dat we eerst onze individuele slaapbehoeften moeten identificeren. "Experimenteer met je productiviteit en je prestaties en pas je tijdschema daarop aan", vertelt ze aan Cosmopolitan UK. "Vind een ritme, een schema en een levensstijl die echt bij je past en die ervoor zorgt dat je goed in je vel zit. Zorg ervoor dat je slaapschema zo min mogelijk onderhandelbaar is", aldus de slaappsycholoog.

Beeld: iStock