Om deze reden verscheen Kate Middleton in trouwjurk bij het staatsbanket

De prinses van Wales had weer een modemomentje deze week.

State Visit of the President of the Republic of South Africa

De prinses van Wales, ook wel bekend als Kate Middleton, wist deze week weer een hoop modeliefhebbers te verrassen door in een witte bruidsjapon op een staatsbanket te verschijnen. Dit zou de reden zijn dat ze voor een trouwjurk koos.

Tiara & trouwjurk

Prinses Catherine dofte zich op als een ware sprookjesprinses met tiara en trouwjurk voor het staatsbanket dat afgelopen dinsdag voor de president van Zuid-Afrika werd gehouden in Buckingham Palace. Ze klopte daarvoor aan bij Jenny Peckham, haar favoriete leverancier van adembenemende japonnen. En omdat ze specifiek een witte galajurk zocht, kwam ze terecht op de bruidsafdeling van het modemerk.

De prinses van Wales tijdens het staatsbanket, 22 november 2022. Beeld: BrunoPress

Maar waarom moest en zou het wit zijn? Dat is volgens veel mensen omdat prinses Catherine daarmee wijlen Queen Elizabeth wil eren. The Queen droeg namelijk altijd witte japonnen tijdens staatsbanketten, bijvoorbeeld tijdens het bezoek van de Oranjes in 2018:

Staatsbezoek van Koning Willem Alexander en Koningin Máxima aan het Verenigd Koninkrijk, 2018. Beeld: BrunoPress

Symbolische kleur

Volgens kleurexpert Gabi Winters van Chromology had de Queen een goede reden om bij zulke gelegenheden wit te dragen. “Wit is de kleur van vrede en van een nieuw begin, dus de psychologische betekenis van deze ongewone kleurkeuze past heel goed bij het hernieuwen en vieren van de diplomatische betrekkingen tussen verschillende landen,” legde zij uit aan Hello!. “Wetenschappelijk gezien bevat wit een gelijke hoeveelheid van alle kleuren van het spectrum, dus de belangrijkste eigenschap van wit is gelijkheid, neutraliteit en onafhankelijkheid. Cultureel gezien is wit het symbool van puurheid, reinheid, onschuldigheid en perfectie, waardoor het een gebruikelijke kleurkeuze is voor bruidsjurken, doktersjassen en matrozenpakken.”

Eerbetoon aan de Queen

Genoeg redenen voor Kate om de traditie van de Queen voort te zetten, dus. Voorlopig hebben we weinig royal weddings in het vooruitzicht, dus we zijn maar wát blij als de Princess of Wales besluit om zich zo nu en dan weer in een trouwjurk te hullen.

Haar witte japon was bovendien niet de enige manier waarop ze haar wijlen schoongrootmoeder bij zich droeg. Zo verscheen de prinses ook op het staatsbanket met een parelarmband van Queen Elizabeth en met een portretje van de vorstin op haar borst gespeld.

Bron: Beau Monde, Hello! Magazine | Beeld: BrunoPress

Royalty
  • The Princess of Wales during the State Banquet held at Buckingham Palace in London, during the State Visit to the UK by President Cyril Ramaphosa of South Africa. Picture date: Tuesday November 22, 2022.