Na een lange week vol ceremonies en tradities wordt Queen Elizabeth II gisteren naar haar laatste rustplaats gebracht.
De kist van Queen Elizabeth werd verplaatst van Westminster Hall, waar ze een aantal dagen opgebaard lag, naar Westminster Abbey.
Als enige van de twaalf achterkleinkinderen van Queen Elizabeth liepen prins George (9) en prinses Charlotte (7) met de royal family mee Westminster Abbey in tijdens de uitvaart van de koningin. Ze arriveerden samen met hun stiefoma, Queen Consort Camilla, en hun moeder, prinses Kate. Net als alle andere Windsors maakten George en Charlotte een droevige indruk, maar de twee jonge royals hielden zich flink. Ze kregen (vrij letterlijk) een steuntje in de rug van prinses Kate. Hun jongere broertje, prins Louis, was niet mee naar de uitvaart.
De kinderen van prins William en prinses Kate zongen het hele programma mee (daar heeft een nanny in huize Wales goed op geoefend). Af en toe maakte moeder Catherine een lief gebaar om haar zoon en dochter te troosten. Ook een lief gebaar: prinses Charlotte draagt een broche van een hoefijzer, een knipoog naar de grote liefde voor paarden van haar great-granny.
Ook de Nederlandse Koninklijke familie was aanwezig.
De familie trok vervolgens naar Windsor Castle, en vanuit daar naar haar laatste rustplaats St. George’s Chapel. Op de kist lagen de kroonjuwelen, een kleurrijk bloemstuk en… een handgeschreven briefje.
Zo had het bloemstuk op de kist een bijzondere betekenis. De bloemen zijn namelijk persoonlijk uitgekozen door haar zoon, koning Charles. De bloemen komen uit de tuin van Buckingham Palace, Clarence House en Highgrove House. In het midden van het bloemstuk zit ook rozemarijn en mirte, twee planten met een bijzondere betekenis.
Zo staat rozemarijn voor herinnering en mirte voor een gelukkig huwelijk, wat een verwijzing is naar Elizabeths huwelijk met Phillip. Zij waren ruim zeventig jaar getrouwd. De mirte in het rouwboeket is bovendien gegroeid uit een stekje van het bruidsboeket van de koningin.
Tussen het bloemstuk was voor de oplettende kijker ook een klein briefje te zien. Deze is door koning Charles persoonlijk geschreven. In loving and devoted memory, was daarop te lezen.
De kist zelf is ook bijzonder: die is namelijk ruim 30 jaar geleden al gemaakt. Waarschijnlijk niet met het idee dat de koningin toen snel zou komen te overlijden, maar wel om goed voorbereid te zijn. De kist is gemaakt van Brits eikenhout en is van binnen bekleed met lood en is daarom extra zwaar – vandaar dat er 8 militairen nodig waren om de kist de kerk binnen te dragen. De loden voering is een koninklijke traditie. Het voorkomt dat vocht de kist binnendringt, waardoor het lichaam geconserveerd blijft.
De Queen is 's avonds begraven in de kapel met een besloten ceremonie, die niet uitgezonden is.
Bron: Beau Monde | Beeld: BrunoPress