Prinses Anne schrijft geschiedenis tijdens koninklijke rouwtraditie voor Queen Elizabeth

Naar verluidt een uitdrukkelijke wens van wijlen Elizabeth zelf.

Lees ook

Alle ogen zijn na het overlijden van Queen Elizabeth gericht op Charles, de nieuwe koning. Zijn zusje prinses Anne schrijft echter ook geschiedenis. Als eerste vrouwelijke royal ooit nam zij deel aan de Vigil of the Princes, een koninklijke rouwtraditie. Naar verluidt een uitdrukkelijke wens van wijlen Elizabeth zelf.

Wake rondom de kist

Het wordt overal een ‘historische koninklijke traditie’ genoemd, maar de Vigil of the Princes gaat nu ook weer niet terug tot middeleeuwse tijden. De Vigil houdt in dat een aantal prinsen de wacht houdt rondom de kist van een overleden royal. En voor ’t eerst nu dus ook een prinses. Queen Elizabeths kist werd gisteren in de St. Giles’ Cathedral in Edinburgh geplaatst, waarna haar vier kinderen tien minuten lang een wake hielden voor hun overleden moeder.

Uniek was ook dat de kathedraal geopend bleef voor het publiek – ook dat is niet eerder gebeurd tijdens de traditie. De kist van de Queen blijft precies 24 uur in de St. Giles’ Cathedral. Dag en nacht kan het publiek binnenlopen om Her Majesty een laatste eer te bewijzen. Al staat er wel een flinke rij: sommige mensen hebben twaalf uur lang (!) geduldig gewacht om de kathedraal te bezoeken. “Als de Queen het 70 jaar volhield, kan ik ook wel 12 uur volhouden”, klinkt het volgens de verslaggevers in de ellenlange wachtrijen.

Korte traditie

Als eerste prinses rondom de kist heeft Anne dus een (droevige) primeur te pakken, maar zoals we al verklapten is de Vigil of the Princes stiekem geen oude traditie. De rouwgewoonte had tot gisteren slechts twee keer plaatsgevonden: in 1936, toen de kist van koning George V omringd werd door zijn vier nog levende zonen, en in 2002, toen de kist van Queen Elizabeth The Queen Mother bewaakt werd door haar vier kleinzonen. Charles, Andrew en Edward stonden toen ook rondom de kist.

Laatste reisgezelschap

De Princess Royal, zoals Anne’s officiële titel nog altijd luidt, is ook het laatste reisgezelschap van haar moeder. Ze was de enige van de Queens vier kinderen die met de begrafenisstoet meereed van Balmoral Castle naar Edinburgh, een autorit van zes uur. Vandaag zal Anne ook met de kist van haar moeder meevliegen naar Londen, waar de Queen nog eens vijf dagen opgebaard zal liggen in Westminster Hall. Dat juist Anne mee zou gaan op deze laatste reis, was een uitdrukkelijk wens van de Queen.

Volgens royaltycommentator Mark Bowden benadrukt dit de moeder-dochter-band die de Queen had met haar enige dochter: “Het is een heel bijzondere eer om het lichaam van de Queen te vergezellen op deze reis door het VK. Als de enige dochter van de Queen, vertegenwoordigt prinses Anne alle dochters die een moeder verliezen.”

Bron: Beau Monde | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook