Lucille Werner shockeert volgers met heftige foto's van huidkanker

"Zoveel mogelijk uit de zon", schrijft de presentatrice en Tweede Kamerlid.

Lucille Werner shockeerde haar volgers afgelopen woensdag met een aantal heftige foto's op haar Instagram. De presentatrice en Tweede Kamerlid heeft een kwaadaardige plekje op haar neus moeten laten verwijderen en probeert op deze manier haar volgers te waarschuwen voor huidkanker.

Basaalcelcarcinoom

"Zoveel mogelijk uit de zon", begint Lucille onder haar Instagrampost. De presentatrice plaatst bij de caption vijf verschillende foto's, waar op één foto het kwaadaardige plekje goed is te zien. Gelukkig is het plekje weggehaald, maar de schrik zat er goed in bij Lucille.

Zo adviseert ze haar volgers om zich 'goed in te smeren'. Daarnaast geeft ze als belangrijk tip: huid in de gaten houden. Voor Lucille is het nu een kwestie van wachten of het korstje goed geneest. "Als het korstje niet geneest, naar de huisarts. Voorkom #basaalcelcarcinoom", laat ze weten.

Veelvoorkomende vorm

Basaalcelcarcinoom is helaas een veelvoorkomende vorm van huidkanker. Toch is er niet meteen reden voor paniek als je ontdekt dat je misschien lijdt aan deze vorm van huidkanker. Er ontstaan bijna nooit uitzaaiingen, en er overlijdt vrijwel niemand aan deze kankervorm. Toch blijft het verstandig om je huid te blijven checken en veilig te zonnen. Er zijn namelijk jaarlijks 60.000 mensen die basaalcelcarcinoom bij zichzelf ontdekken.

Checken

Als je jezelf wil checken op deze vorm van huidkanker, is het belangrijk om je moedervlekken in de gaten te houden. Ook gekke wondjes of plekjes die niet goed genezen moet je in de gaten houden. Dit kunnen namelijk tekenen zijn die kunnen duiden op basaalcelcarcinoom. Door je huid (regelmatig) te blijven checken, raak je bekend met de wondjes en moedervlekken en weet je wanneer hier verandering in komt. Natuurlijk kan je hier ook voor naar de huisarts gaan.

Bron: Linda, Libelle | Beeld: Brunopress, Instagram (@lucillewerner)