Emotioneel perfectionisme: dit is waarom het je geluk in de weg kan staan

'Elke negatieve emotie is een teken dat wijst op een probleem dat je aandacht nodig heeft.'

Mensen kennen veel 'negatieve' emoties en we hebben er niet altijd controle over. Toch hebben veel mensen de drang om altijd gelukkig te willen zijn. Dat wordt ook wel emotioneel perfectionisme genoemd. Het klinkt als iets prettigs, maar het blijkt ongezonder te zijn dan je denkt.

Emotioneel perfectionisme

Altijd gelukkig zijn klinkt makkelijker dan het is. Toch is het iets waar de meeste mensen naar streven. Het kan er voor iedereen anders uitzien – voor sommigen kan het voortkomen uit succes op het werk, terwijl het voor anderen te maken kan hebben met een specifieke relatie –, maar uiteindelijk wil iedereen een rooskleurig leven leiden.

Natuurlijk is er niets mis met proberen je humeur een boost te geven. Maar het gevoel hebben dat je altijd moet proberen om gelukkig te zijn, is niet alleen een onbereikbaar doel, op de lange termijn kun je je er ook juist slechter door voelen. Dat stelt Sharnade George, therapeut en schrijver. Ze beschrijft deze moderne drang om 24/7 gelukkig te zijn als 'emotioneel perfectionisme' – en waarschuwt dat het proberen om 'negatieve' emoties zoals woede en verdriet te vermijden niet alleen onrealistisch is, maar je er ook van kan weerhouden om problemen in je leven aan te pakken.

Emoties ontrafelen

"Altijd een bepaalde emotie willen voelen – geluk in dit geval – betekent vaak dat je geen begrip hebt voor de waarde die andere emoties kunnen bieden", legt George uit. "Elke negatieve emotie is een teken dat wijst op een probleem dat je aandacht nodig heeft." Hoewel er geen snelle oplossing is om emotioneel perfectionisme te ontrafelen, zegt George dat er enkele dingen zijn die je kunt doen om je houding langzaam uit te doktoren. Om te beginnen met wat emotionele reflectie.

"Er zijn een aantal manieren waarop je kunt verbeteren als je worstelt met emotioneel perfectionisme", legt ze uit. "Je zou bijvoorbeeld kunnen proberen wat tijd te nemen om je emoties echt te voelen en te leren kennen, en op te merken hoe ze in je lichaam volgen." Ook raadt ze aan om emoties hardop te beschrijven of ze op te schrijven om je te helpen nadenken over hoe je je voelt. Indien je dit lastig vindt, kan een therapeut helpen om deze stappen te nemen.

Altijd maar gelukkig willen zijn kan op de korte termijn dus niet veel problemen opleveren, maar op de lange termijn wel. Uiteindelijk zal het jezelf alleen maar minder gelukkig maken als je jezelf de kans ontzegt om die gevoelen te voelen.

Bron: Instyle, Marie Claire | Beeld: iStock