Kunst, theater & muziek agenda: september 2022

Cultuur-liefhebbers kunnen hun hart ophalen.

Kunstliefhebbers, opgelet! Iedere maand verzamelen wij voor jou de exposities, theater- en muziekvoorstellingen die de moeite waard zijn. Hieronder vind je de beste, mooiste en meestbesproken tentoonstellingen en voorstellingen die in de nabije toekomst op de agenda staan.

Here We Are! Women in Design

Van vrouwelijke Bauhauspioniers en het ontwerp van ruimtecapsule-interieurs tot legendarische ontwerpklassiekers en vrouwen die op dit moment met hun duurzame innovaties hun vak herdefiniëren. De tentoonstelling ' Hier zijn we! Women in Design 1900 - Today' in de Kunsthal Rotterdam presenteert ruim honderd vrouwelijke ontwerpers die een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van modern en hedendaags design. Een van deze vrouwelijke pioniers was Jeanne Toussaint van Cartier, zij stond decennia lang als artistiek directeur aan het roer van Cartiers juwelencollectie. Haar sieraden en andere luxe accessoires, gecreëerd voor de moderne, onafhankelijke vrouw, zijn te zien tijdens de tentoonstelling.

18 juni t/m 30 oktober - Kunsthal.nl

Droom

Het tweejaarlijks Breda Photo Festival vindt dit jaar voor de tiende maal plaats. Het is de grootste fototentoonstelling in de Benelux, dit jaar met het thema Theatre of dreams. Het thema probeert een nieuwe kijk op de wereld te geven aan de hand van hoop en verandering. Een mix van jong talent en gevestigde namen vult het festival. Met onder meer werk van Irina Rozovsky, Alexey Schlyk en Annegien van Doorn. Gastcurator en Magnum-fotograaf Newsha Tavakolian, maakte de tentoonstelling Space to breathe met eigen werk en foto’s van artiesten die haar inspireren.

8 september t/m 23 oktober - bredaphoto.nl

Coco

Het V&A Museum is het eerste dat in het Verenigd Koninkrijk een tentoonstelling wijdt aan Gabrielle ‘Coco’ Chanel. Vanaf september 2023 toont het Londense museum in een gloednieuwe tentoonstelling de evolutie van haar iconische stijl. Van haar eerste boutique in Parijs in 1910 tot aan haar laatste collectie in 1971. Er zijn meer dan 180 looks om je aan te vergapen, plus juwelen, accessoires, cosmetica en parfums.

16 september 2023 t/m 25 februari 2024 - vam.ac.uk

Oscar

Exclusief in Carré zien we een hommage aan Oscar Carré, verantwoordelijk voor de bouw van het beroemde Nederlandse theater. Scapino Ballet, acht circusartiesten en Blaudzun en zijn zeskoppige band maken de voorstelling Oscar. Een samensmelting van dans, theater, circus en live-muziek, opgevoerd in de piste-opstelling van Carré, dezelfde piste waar Oscar Carré zijn successen vierde. Choreograaf Ed Wubbe liet zich inspireren door Oscars visionaire blik en kleurrijke leven. Gecombineerd met Blaudzun’s filmische nummers een onweerstaanbare combinatie.

7 t/m 25 september - carre.nl

MIDDELPUNT

Traditiegetrouw maakt festival September Me de stad Amersfoort even tot het middelpunt van klassieke muziek. Artistiek leiding Ragazze Quartet stelde het programma samen onder het thema Met dichte ogen. Dankzij de muziek kunnen we in contact komen met lagen binnen onszelf die onzichtbaar zijn of onbereikbaar lijken. Met dichte ogen is een ode aan de fantasie en de zintuigelijke beleving.

22 t/m 25 september - september-me.nl

KYLIÁN

NDT 1 opent het seizoen met Celebrating an evening with Jiří Kylián. Het Nederlands Dans Theater eert hem vanwege zijn 75e verjaardag en het avondvullende programma bestaat uit drie werken – Tar and feathers, Gods and dogs en Bella figura – van de invloedrijke choreograaf.

22 september t/m 3 december - ndt.nl

Vader

De debuutfilm van Floor van der Meulen ging in première op het prestigieuze New Yorkse Tribeca Film Festival. Nu is Nederland aan de beurt. In Pink Moon hoort Iris (Julia Akkermans, uit Niemand in de stad en Dirty lines) dat haar vader (Johan Leysen) wil stoppen met het leven. Terwijl ze het draaiboek voor deze laatste periode ‘afwerkt’, besluit ze ervan af te wijken en de vraag te stellen: waarom?

8 september in de bioscoop

Pageturner

De nieuwe film van de Zuid- Koreaanse filmmaker Park Chan-Wook (Oldboy, The hand- maiden). De film gaat over een detective die de dood van een man in de bergen onderzoekt, en daarbij de mysterieuze vrouw van de dode man ontmoet. Een romantisch misdaad-drama. Een mix van onweerstaanbaar camerawerk en een pageturner van 'n verhaal. Niet Parks beste werk, maar wel iets waar weer over wordt gepraat. Net zoals die andere Koreaanse hit van een paar jaar geleden: Parasite. Decision to leave, vanaf

1 september in de bioscoop

LADY DI

Het verhaal is al meer dan eens verteld, maar de Oscargenomineerde regisseur Ed Perkins maakte een nieuwe indrukwekkende documentaire over wijlen Diana Spencer; The princess. De docu, uitgebracht 25 jaar na het overlijden van de people’s princess, speelt zich af tussen 1981 en 1997. Net voor ze in de media treedt vanwege de verloving met prins Charles tot haar begrafenis in 1997. Het geeft een confronterende blik op hoezeer de media op haar huid zat en wat dit zegt over ons, toeschouwers.

1 september in de bioscoop

150

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan geboren werd. In het Haagse Kunstmuseum eren ze één van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw met een tentoonstelling waarin we zien hoe Mondriaan zich bewoog tussen vrienden en tijdgenoten. Ook zien we de invloed op kunstenaars ná hem in Rondom Mondriaan.

t/m 25 september Kunstmuseum.nl

Put on your red shoes

In het rijksmonumentale Krophollercomplex op het Raadhuisplein in Waalwijk is eind juni het Schoenenkwartier geopend. Deels Museum, Maaklab en Kenniscentrum. Het museumgedeelte biedt een vaste collectie over het gebruik en de impact van schoenen en leer in het heden, verleden en de toekomst. Ook is er een halfjaarlijkse tentoonstelling met een wisselend thema. De eerste is Put on your red shoes, over de invloed van muziek op schoeisel van 1950 tot nu. Denk aan de invloed van ABBA, David Bowie, The Sex Pistols, Elvis en Elton John. Maar ook van hedendaagse artiesten als Lady Gaga, Beyoncé en Katy Perry.

schoenenkwartier.nl

Passie

Niels van der Laan en Jeroen Woe zijn na het tv-succes van Even tot hier terug in het theater met NG. Hun zevende theaterprogramma is hun meest persoonlijke tot nu toe. Jeroen wil erachter komen wie hij is en wat nu eigenlijk zijn passies zijn. Met Niels gaat hij op onderzoek uit. Met als resultaat heel wat droge humor, sketches en uiteraard ijzersterke liedjes.

t/m 13 juni 2023 - vanderlaanenwoe.nl

Een nieuwe kunstenaar ontdekken, je favoriete galerie voor de zoveelste keer bezoeken of plaatsnemen in een prachtig theater; is cultuur snuiven in alle soorten en vormen helemaal jouw ding? Dan kun je hier je hart ophalen. Iedere maand vind je hier op Elegance een nieuwe kunst & cultuur agenda met de nieuwste theatervoorstellingen, must-see exposities en niet te missen muziekvoorstellingen.