Staat de Toren van Pisa aan boeken in jouw huis, omdat je er maar niet aan toe lijkt te komen om ze te lezen? Geen excuses meer. Met deze 10 tips van Nextory gaat dat lukken.
1. Geen tijd is geen excuus meer. Zorg ervoor dat je dat boek binnen handbereik hebt en lees of luister tijdens het wachten, je wandeling, je workout of in de supermarkt. Het voordeel van een app met audio- en eBooks is dat je ze kunt ‘lezen’ waar en wanneer je maar wil.
2. Maak lezen onderdeel van je dagelijkse routine en plan realistische leestijd in. Al zijn het maar een paar bladzijden per dag. En lees één boek tegelijk, want multitasken is leuk, maar niet altijd handig tijdens het lezen. Hierdoor kun je er niet helemaal in opgaan en verward raken door verschillende verhaallijnen.
3. Maak je maandelijkse leesdoel concreet. Een tip is de app Nextory. Met hun ‘Book Challenge’ feature kun je gemakkelijk doelen stellen voor de hoeveelheid lees- en luisterminuten per maand. Kies het aantal boeken dat je in een bepaalde tijd wil lezen en Nextory doet de rest. De app herinnert je namelijk aan jouw eigen gestelde doelen via push notificaties.
4. Lees alleen wanneer je er energie voor hebt. Zes op de tien Nederlanders hebben voorkeur voor een dagdeel om te lezen of te luisteren, en voor de overgrote meerderheid is de avond bij uitstek het geschikte moment. Dit is dan ook het moment waarop men het meest energie en concentratie heeft om te lezen en/of te luisteren. Is dat voor jou ook zo? Plan je dag dan zo in, dat je in de avonden vrij houdt om te lezen.
5. Combineer een luisterboek met andere activiteiten. Tijdens een wandeling, in de auto of in het openbaar vervoer. Dit zijn uitgelezen momenten om dat luisterboek van de spreekwoordelijk plank te pakken. Luisterboeken worden vaak geluisterd tijdens het uitvoeren van huishoudelijke klusjes, zoals koken, schoonmaken, de was, de afwas, strijken of stofzuigen.
6. Kies jouw favoriete plek. Thuis op de bank, in bed, in het park of op het strand. Ga naar de plek waar jij het liefst wegdroomt in een boek.
7. Creëer de juiste setting. Zet externe prikkels als radio en tv uit en ga compleet op in je boek. Het is goed voor je geest, je zintuigen en je geestelijke gezondheid om in het verhaal ‘te verdrinken’.
8. Vraag vrienden om aanbevelingen. Zie je door de bomen het bos niet meer, waardoor je maar gewoon niks leest? Kijk eens wat jouw vrienden leuke boeken vonden, wie weet lees je boeken die je zelf niet zo snel gepakt zou hebben.
9. Spreek met een vriend/vriendin af hetzelfde boek te lezen. En plan daarna een koffiedate om het boek te bespreken. Zelfs een kleine ‘boekenclub’ zorgt voor een stok achter de deur.
10. Ben je gestart met een boek, maar vind je dat boek toch niet zo leuk als verwacht? Dwing jezelf niet deze uit te lezen. Stop met lezen en begin opnieuw met een ander boek dat je wel aanspreekt.
Bron: Beau Monde | Beeld: iStock