Vroeger vond pesten plaats op het schoolplein of op straat, met woorden of met fysiek geweld. Tegenwoordig gebeurt het ook veel online en onzichtbaar voor anderen: cyberpesten. Het is daarom goed om te weten hoe je je (klein)kinderen hiertegen beschermt.
Online haat
Jaarlijks worden maar liefst 400.000 jongeren online gepest met verregaande gevolgen. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld online haatberichten of eindeloze negatieve comments, soms zelfs met dreigende taal. Andere pestkoppen gaan een stapje verder en verspreiden leugens, bewerken foto’s, of maken zelfs nep-accounts aan om hun slachtoffer in een kwaad daglicht te zetten. En omdat het allemaal online en anoniem kan, lijkt het soms alsof er niks tegen te doen is. Maar dat is niet helemaal waar, er zijn wel degelijk een paar stappen die je kunt nemen.
Oversharing
Het is voor jongeren heel verleidelijk om alle leuke dingen die ze doen meteen online te zetten op Instagram of TikTok; misschien herken je dat zelf ook wel. De locatie wordt getagd en alle andere personen die ook aanwezig waren. Maar hiermee krijgen mogelijke pestkoppen óók heel veel informatie. Zo weet iemand opeens bij welk café jouw tiener het liefst een drankje drinkt, of welke mensen tot zijn/haar inner circle behoren. En dat kunnen zij vervolgens tegen je kind gebruiken.
Privacy-tips
De experts van ExpressVPN delen een set handige tips waarmee je jezelf online goed kunt beschermen. Bespreek deze tips daarom ook zeker met je kind:
- Gebruik meerdere accounts: Je kunt overwegen om naast je openbare account ook een gesloten account aan te maken waar je meer pribvé-foto's plaatst. Alleen familie en goede vrienden hebben hier toegang tot. Zorg er ook voor dat deze accounts op geen enkele manier aan elkaar gekoppeld zijn.
- Let op (locatie)tags: Tag locaties waar je veel komt liever niet. Wil je een keertje een nieuwe locatie wel delen? Plaats de foto dan pas als je weg bent. Zorg er ook voor dat als vrienden je willen taggen, jij daar eerst een melding van krijgt om toestemming te geven. Zo heb je zelf in de hand wat anderen te zien krijgen.
- Filter commentaar: Pas de instellingen zo aan dat comments met bepaalde woorden niet zichtbaar zijn.
- Download een VPN: Een van de makkelijkste manieren om jouw internetactiviteit voor jezelf te houden, is door een VPN te downloaden. Deze geeft je een nieuw adres en versleutelt jouw internetverkeer. Dit helpt om jouw locatie en identiteit af te schermen voor online diensten en apps, maar ook voor pesters.
- Let op wát er precies op je foto te zien is: Deel je bijvoorbeeld trots een kiekje van een diploma of contract? Dubbelcheck dan eerst of jouw volledige naam en andere persoonlijke info niet leesbaar in beeld staan. Zo geef je eventuele pestkoppen geen informatie over jezelf.
Pesterijen
Mocht er nu toch een online pestkop zijn die jouw kind als slachtoffer heeft uitgekozen, leg dan uit dat het niet aan hem of haar ligt. Ook is het prettig om te weten hoe je er het beste mee om kunt gaan. ExpressVPN deelt enkele tips.
Zo is de beste optie altijd om online pestkoppen gewoon te negeren, te blokkeren, en eventueel te rapporteren. Maak bovendien screenshots, die je als bewijs kunt gebruiken wanneer je hulp zoekt. En mocht het echt uit de klauwen lopen? Dan is het ook weleens slim om een social media detox te doen. Offline is je leven immers óók hartstikke leuk.
Photo by Jonas Leupe on Unsplash