Bruiloftsetiquette: hoeveel geld geef je een bruidspaar op hun huwelijk?

Wij helpen je op weg.

Our first dance

Wedding season is here! Ben jij uitgenodigd op een bruiloft en is de cadeautip een envelopje? Dan zou het kunnen dat je het lastig vindt om te bepalen hoeveel geld je nou moet geven als huwelijkscadeau. Wij helpen je op weg.

Een gevulde envelop

Volgens de officiële bruiloftsetiquette is het eigenlijk not done dat een bruidspaar op hun speciale dag om een envelopje vraagt. Het probleem daarmee is namelijk dat het bruidspaar dan letterlijk kan zien hoeveel geld je aan hun bruiloft hebt gespendeerd. Dat kan ervoor zorgen dat gasten in verlegenheid worden gebracht, omdat ze te veel of juist te weinig hebben gegeven. In veel gevallen is namelijk niet duidelijk wat een ‘normaal’ bedrag is om aan het bruidspaar te schenken.

Categorieën en richtlijnen

Op de meeste bruiloften worden gasten grofweg in drie categorieën onderverdeeld: 1. collega’s en kennissen; 2. vrienden en familie; 3. naaste familie en beste vrienden. Bij geen van die categorieën hoort een vast, ‘verplicht’ bedrag. In eerste instantie wordt dat bepaald door wat je zelf kunt missen. Als je al veel geld aan het vrijgezellenfeest of je outfit hebt uitgegeven, is het begrijpelijk dat je een klein bedrag doneert. Toch zijn er bedragen die over het algemeen als sociaal acceptabel worden gezien.

Voor de eerste categorie, die van collega’s en kennissen, geldt een bedrag tussen de 20 en 40 euro als netjes. Van vrienden en familie wordt doorgaans een bedrag tussen de 35 en 50 euro verwacht. Voor beste vrienden en naaste familieleden geldt het hoogste bedrag: tussen de 50 en 150 euro. Kom je in je eentje naar een bruiloft, dan wordt genoegen genomen met een lager bedrag dan wanneer je er als stel heen gaat. Bovendien kun je gerust een wat lager bedrag geven als je al veel aan de bruiloft hebt bijgedragen (bijvoorbeeld in de vorm van het ontwerp van de uitnodigingen).

De 10 procent-regel

Naast die richtlijnen bestaat er nog zoiets als de 10 procent-regel. Wedding planner Trish Simitakos legt uit dat je rekening moet houden met wat je zelf verdient. Zij raadt aan om uit te rekenen wat 10 procent is van het bruto bedrag dat je wekelijks verdient. Krijg je maandelijks 2.200 euro op je rekening gestort, dan komt dat neer op 550 euro per week. Je zou het bruidspaar dan dus 55 euro kunnen schenken.

Wat je zelf wilt

Wat echter vooropstaat, is dat je het bruidspaar een bedrag schenkt waar je je prettig bij voelt. Ook is het natuurlijk niet de bedoeling dat je door andermans bruiloft de rest van de maand lastig rondkomt, dus is het verstandig om een bedrag te kiezen dat je sowieso kunt missen. Is het lager dan de richtlijnen? Geen probleem. Je kunt ervan uitgaan dat je bent uitgenodigd voor je gezelschap, niet voor je geld.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock