Podoloog onthult: dit zijn de slechtste sandalen voor je voeten

Ze mogen dan wel mooi zijn, goed zijn ze niet.

Het mooie weer maakt een comeback en dat vraagt om luchtige schoenen. Trek jij ook je sandalen weer uit de kast? Let dan goed op of deze wel goed zijn voor je voeten. Niet alle zomerse stappers zijn namelijk een slimme keuze...

Grootste fout

Draag je bepaalde sandalen of flipflops alleen om van je hotelkamer naar het zwembad te lopen? Dan is veel geoorloofd. Hul je je voeten daarentegen in bepaalde schoenen om een hele dag op te lopen? Dan zijn er verscheidene do’s en don’ts. Podoloog Emma McConnachie vertelt er meer over aan Who What Wear. “De grootste fout die mensen kunnen maken, is doen alsof teenslippers of zwembadschoenen hetzelfde kunnen als een paar wandelsandalen”, vertelt ze. En McConnachie weet met meer dan 23 jaar ervaring in de podologie waar ze het over heeft.

Gebrek aan support

“Mensen denken al snel dat iets wel door kan gaan voor een sandaal, ook als het eruit ziet als een slipper. Maar je moet kijken naar de zool en de bouw van de schoen.” Als een sandaal of slipper niet genoeg support biedt, ga je als het ware je tenen ‘klauwen’ om te voorkomen dat je voet uit het schoeisel schiet. Dit kan volgens McConnachie voor problemen zorgen. Je kunt dan sneller vallen of je enkel verdraaien. Bovendien loopt het nu ook niet bepaald comfortabel.

Slechtste footwear

Volgens McConnachie kun je dus beter geen flipflops dragen, of typische zwembadslippers, ook wel pool sliders genoemd. Wil je het juist goed doen? Dan raadt de podoloog aan om altijd te kiezen voor platte sandalen met drie stevige bandjes: een band die over de voorkant van je voet loopt, een die over het midden van je voet gaat en een die je enkel support aanbiedt.

Draag jij in de zomer graag sandalen met hak? Dan heeft McConnachie daar ook nog wat over te zeggen. “We adviseren om schoenen met hak te vermijden”, stelt ze. “Maar als je hakken wilt dragen, adviseren we in het algemeen om te kiezen voor hakken die niet hoger zijn dan 2,5 centimeter. Draag je wel vaak hakken? Dan zouden we wel adviseren om te variëren in de hoogte. Als je altijd dezelfde hoogte hak draagt, kunnen de spieren in de achterkant van je benen krimpen.”

Bron: Marie Claire | Beeld: BrunoPress