Gisele Bündchen: van topmodel naar kookboekenschrijfster

"Ik zit als veertiger veel beter in mijn vel dan toen ik twintig was"

Gisele Bündchen (41) was ooit 15 jaar achter elkaar het bestbetaalde model ter wereld. In 2020 besloot ze haar catwalk-carrière vaarwel te zeggen om zich te focussen op een andere passie: koken.

Cultuur

Van model naar kookboekenschrijfster: velen zagen deze carrièreswitch niet aankomen. Maar haar liefde voor voeding is niet zomaar aan komen waaien, laat Gisele aan Vogue UK weten. Ze groeide op Brazilië, waar eten een groot deel van de cultuur was. Haar moeder maakte 's ochtends smoothies met avocado's rechtstreeks uit de achtertuin en ze at zeker vijf keer per week rijst met bonen. Maar de echte connectie met gezonde voeding voor haar lichaam kwam pas toen ze als twintiger niet lekker in haar vel zat.

Dieptepunt

Het was 1998, Gisele had net haar catwalkdebuut voor Alexander McQueen gemaakt en vanaf dat moment ging haar modellencarrière als een trein. Later domineerde ze de fashion shows, was ze op iedere billboard ter wereld te zien en sloeg ze Leonardo DiCaprio aan de haak. "Van de buitenkant leek het alsof ik op mijn 22e alles had wat mijn hartje begeerde. Maar van binnen voelde het alsof ik een dieptepunt had bereikt", vertelt ze. Gisele had angst- en paniekaanvallen. Na anderhalf jaar ging het niet meer. "Ik begon mijn dag met een Frappuccino met slagroom, drie sigaretten en iedere avond een fles wijn. Stel je eens voor wat dat met me deed..."

Lichaam en geest

Op aandringen van een vriend zocht ze hulp bij een natuurgeneeskundige. Ze werd direct op een detox gezet: geen suiker, geen granen, geen zuivel, geen caffeine, geen alcohol en geen sigaretten. Wat ze wel mocht eten? Groenten, noten en kleine beetjes mager vlees. Ze kreeg ontwenningsverschijnselen en wist dat het niet makkelijk zou worden. "Maar het alternatief was ook niet fijn. Ik weet nog dat de dokter zei: wil je leven?" Drie maanden later voelde ze zich een nieuws mens.

Dat was het moment dat het voormalig model door kreeg hoe belangrijk het is om voor je lichaam en geest te zorgen door, onder andere, voeding. "Ik zit als veertiger veel beter in mijn vel dan toen ik twintig was. Er wordt altijd gezegd dat het leven over is als je veertig wordt, maar ik heb het gevoel dat ik nu pas begin", aldus Gisele.

Kookboek

Gisele verdiepte zich steeds meer in voeding, haar lichaam en de natuur. "Ik zeg altijd dat de natuur onze apotheek is. Als de kinderen ziek zijn, maak ik verse gemberthee met citroen en manuka honing. Het is het beste wat je dan kunt drinken", vertelt ze. "Het idee voor een kookboek kwam doordat familie en vrienden met steeds vroegen hoe ik iets maakte en hoe ik ervoor zorgde dat de kinderen het ook aten", legt ze uit. "Je gaat er vanuit dat mensen het wel weten, maar vaak is dat niet zo." Ze wil haar kennis nu delen. "Ik hou ervan om dingen te delen waar ik blij van word. Ik wil andere moeders helpen om gezonde maaltijden en toetjes te maken voor hun kinderen." Benieuwd geworden? Nog even geduld, het kookboek wordt pas in 2024 verwacht.

Bron: Vogue UK | Beeld: BrunoPress