De leukste podcasts van het moment

Dit zijn de favorieten van de Elegance redactie!

Podcasts zijn populairder dan ooit. Hier vind je een aantal van onze favorieten, stuk voor stuk te vinden op alle gebruikelijke podcast-apps.

Dorpje in rep en roer

Lieke Malcorps en Ieke Schout werden bekend in het Nederlandse podcastland met hun serie De Vlaamse Kunstroof. Hier doken ze in één van de grootste onopgeloste kunstroven ter wereld. In hun nieuwe podcastserie De Goudschat van Serooskerke doen ze dat trucje nogmaals over. De desbetreffende goudschat is een lading eeuwenoude gouden munten die drie boeren in het Zeeuwse Walcheren vinden. De vondst maakt dat het kleine dorpje in rep en roer belandt vanwege de plotselinge rijkdom van de drie bewoners.

De stijl van Louis

Het kon natuurlijk niet anders dan dat de bebrilde documentairemaker zich ook zou storten op een podcastserie. Inmiddels zijn er twee seizoenen en krijgen we er geen genoeg van. Want ook met alleen audio lukt het Louis Theroux om zijn welbekende stijl over te brengen. Gasten zijn onder anderen Ruby Wax, Justin Theroux, Oliver Stone en Boy George.

Bijzondere verhalen

Holland & Barrett maakt samen met radiopresentatrice Emmely de Wilt de podcast Een Tuin vol Verhalen. In een tijd van natuurlijke verzorging, plant­ aardige voeding en kruidensupplementen zou je bijna denken dat het een moderne trend is. Toch is het iets van alle tijden. De Wilt duikt in deze wereld en gaat op zoek naar de meest bijzondere verhalen en mythes achter deze (natuurlijke) ingrediënten. Word je bijvoorbeeld echt mooier van arganolie en kan aloë vera levens redden?

Scherp & sympathiek

Fresh Air, gehost door Terry Gross, is één van de populairste podcasts van NPR (vergelijkbaar met het Nederlandse NPO) en één van de meest gedownloade podcasts wereldwijd. De show begon in 1975 op radiozender WHYY-FM in Philadelphia. De meeste afleveringen bestaan uit een interview van ongeveer dertig minuten, gevolgd door kortere segmenten zoals film- of muziekrecensies. Van politiek tot kunst, cultuur en actuele maatschappelijke onderwerpen. Gasten variëren van presidenten en Hollywoodsterren tot auteurs, historici en wetenschappers. Ze worden allemaal begroet met dezelfde nieuwsgierigheid van de sympathieke Gross, die geregeld scherp uit de hoek kan komen op haar eigen niet-bedreigende manier.

Een klassieker

Inmiddels een klassieker onder de podcasts. Presentator Michael Barbaro en het team van de New York Times leggen de lat hoog. De diepgaande berichtgeving van The Daily over iedereen, van Ghislaine Maxwell tot Britney Spears, blijft indrukwekkend. Ze vullen het aan met langere docu’s over internationale ontwikkelingen en het Amerikaanse rechtssysteem en vatten alles samen in een begrijpelijk half uur.

Nederlandse moordzaak

True crime blijft één van de populairste genres van het podcastpubliek. Je kent Serial en S-Town waarschijnlijk al, dus geven we je een Nederlandse suggestie. In Het Geheim van Wijsman gaat het over de moordzaak van Jacques Wijsman, een zaak die in de jaren 20 van de vorige eeuw niet van de voorpagina’s was weg te slaan. Wijsman werd dood gevonden in de trein van Amsterdam naar het Haagse Hollands Spoor, maar de dader was spoorloos. Daarnaast had Wijsman ook een geheim dat bijna niemand wist, zelfs zijn ouders niet.

Vraag maar raak

Vriendinnen Isa Hoes (54) en Medina Schuurman (52) lossen andermans kwaaltjes op met enkel hun eigen ervaring. In de studio staat een telefoon waar iedereen zijn of haar vragen kan stellen over ouder worden. Naast de oplossing dwalen ze ook geregeld afin het gesprek, wat resulteert in een vermakelijk onderonsje. Maar, een oplossing komt er altijd.

Voor velen is een podcast de go to manier om het sporten, de autorit of de wandeling met de hond net wat draaglijker en gezelliger te maken. Dus kies er eentje uit en luisteren maar!

Tekst: Jorrit Niels | Beeld: iStock