Jennifer Aniston: 'Hoe meer zorgen ik me erover maakte, hoe slechter ik sliep'

Uiteindelijk ontkwam de actrice niet aan medische hulp.

In een interview met People heeft Jennifer Aniston (53) openhartig verteld over de slaapproblemen waar ze al jaren last van heeft. "Het begon als iets wat ik gewoon accepteerde."

Insomnia

Je denkt wellicht dat de actrice een open boek is en je alles over haar weet, maar niets is minder waar. Achter gesloten deuren kampte Jennifer Aniston ruim 20 jaar met insomnia. Naar bed gaan was een verschrikkelijk moment van de dag voor haar. "Het begon toen ik rond de 30 was, maar als je jonger bent heb je het niet zo door als je slaaptekort hebt, omdat je onoverwinnelijk bent", legt ze uit. "Dus het begon als iets wat ik gewoon accepteerde. Maar dan komt er een moment waarop je merkt dat het je dag, werk en mentale gezondheid beïnvloedt."

Piekeren

Jennifer lag in bed urenlang naar de klok te kijken, wat alles alleen maar erger maakte. "Je gaat je focussen op de tijd die voorbij gaat en dat je dus slaap mist. Hoe meer je erover gaat piekeren, hoe moeilijker het wordt om in slaap te vallen." Het ging van kwaad tot erger, tot ze zelfs begon te slaapwandelen. Gelukkig is dat nu niet meer het geval. "Dat was in de periode dat ik echt teveel slaap tekort kwam", vertelt ze. "Ik werd dan wakker omdat het alarm in huis door mij af ging."

Hulp

Medische hulp wilde ze niet, denkende dat het niet belangrijk genoeg was en ooit wel vanzelf zou stoppen. Maar in de afgelopen jaren realiseerde de actrice zich dat de insomnia niet vanzelf zou stoppen. "Het was echt een probleem. Hulp krijgen stond helemaal onderaan mijn lijst, maar je kunt je niet houden aan de drie pijlers van gezondheid (voeding, beweging en slaap) als je niet goed kunt eten en kunt sporten doordat je niet hebt geslapen."

Ze voerde een avondritueel in, die begint met stretch oefeningen of yoga zonder telefoon in de kamer, en probeert iedere avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan. "Dat is als actrice zijnde best lastig, want als we aan het filmen zijn, ziet de dag er iedere keer anders uit." Daarnaast klopte ze aan bij een dokter en wil nu iedereen die dezelfde problemen ervaart op het hart drukken om hetzelfde te doen. "Het is echt een wereld van verschil."

Bron: People | Beeld: BrunoPress