Oekraïens model Eugenia Dubinova: 'Ik blijf tot het eind'

Vanuit een schuilkelder in Kiev laat het model van zich horen.

Ze liep onlangs nog over de catwalk op New York Fashion Week, nu zit model Eugenia Dubinova in een schuilkelder in haar woonplaats Kiev, nadat Russische troepen Oekraïne binnen vielen. Met Vogue US deelt ze haar ervaringen in deze heftige tijd.

Paniek

Eugenia Dubinova is geboren en getogen in Kiev, Oekraïne. Na New York Fashion Week ging ze zo snel mogelijk terug naar huis. "Toen ik in New York was, las ik in het nieuws dat luchtvaartmaatschappijen waarschijnlijk zouden stoppen met vliegen naar Oekraïne. Ik dacht alleen maar: ik moet naar mijn familie", schrijft ze op Vogue US.  Eenmaal terug duurde het niet lang voordat de eerste bommen vielen.

Samen met vrienden besloten ze in Kiev te blijven, in de veronderstelling dat het centrum niet gebombardeerd zou worden. "De Russische president zei dat hij van de steden af zou blijven, wat achteraf een leugen bleek te zijn", legt ze uit. "Ik voelde alleen nog maar paniek, want je weet niet wat er gaande is." Ze haalden eten en drinken en gingen om vervolgens naar een schuilkelder te gaan, maar haar vriend kon niet meer hulpeloos toekijken hoe zijn land verwoest werd. Hij besloot zich bij het Oekraïense leger aan te sluiten. "Ik verloor een stuk van mezelf, maar het zorgde er ook voor dat ik alleen nog maar meer van hem ging houden."

Schuilkelders

Eugenia legt uit dat de metro stations in het land nu dienen als schuilkelders. Ook de huizen die na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd hebben schuilkelders. "Maar in sommige steden hebben mensen geen plek om zich te verstoppen. Hun huizen zijn verwoest en nu kunnen ze nergens heen." Vanuit de schuilkelder waar zij zit, hoort ze de explosies. "Kleine kinderen hielden laatst hun knuffels stevig vast en ik begon te huilen. Het is zo verdrietig dat kinderen dit moeten meemaken. Ze horen met vrienden naar school te gaan en tekenfilms te kijken, maar ze bidden dat hun vaders die vechten voor Oekraïne levend thuis komen", vertelt ze. "Gelukkig hebben we een wc, water en elektriciteit. We slapen op de stenen vloer, op yoga matjes. Van kleding maken we een kussen."

Held

Het model heeft alleen maar lof voor de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky. "Hij is een legende. Een held. Hij eet slecht en slaapt bijna niet, hij belt alle wereldleiders op voor hulp. En hij verlaat Kiev niet, ondanks dat Amerika heeft aangeboden hem te evacueren. Hij zit niet in een luxe appartement, maar net als ons in een schuilkelder. Hij loopt buiten rond door de straten om te laten zien dat hij net als ieder ander is. We zijn heel trots op hem."

De Russen worden steeds gewelddadiger, dus Eugenia heeft geen idee wat haar nog te wachten staat. "Misschien wordt het allemaal nog veel erger, maar we blijven vechten. We zijn zo dankbaar voor de steun die we vanuit de hele wereld ontvangen. Het geeft ons moed. Wat ik wel weet, is dat ik tot het einde blijf, want dit is mijn land."

Bron: Vogue US | Beeld: Instagram