Welmoed Sijtsma: 'Ik moest echt opnieuw leren met mezelf te leven'

De presentatrice heeft een behoorlijk pittig jaar achter de rug.

Drie keer per week is ze de kritische journaliste in Op1 en ze is ook in het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? te zien. De carrière van Welmoed Sijtsma (31) gaat als een speer, maar op privévlak heeft ze een behoorlijk emotioneel en pittig jaar achter de rug.

Wiebelend kalfje

Welmoed is zichzelf afgelopen jaar flink tegen gekomen. Na tien jaar kwam er een einde aan haar relatie. "Eerst dacht ik: daar zit ik dan op mijn 31ste met mijn twee katten", zegt ze tegen Beau Monde. "Ik moest echt opnieuw leren met mezelf te leven. Een beetje als zo’n kalfje dat wiebelend op eigen benen staat. Ik moest echt wennen aan het alleen zijn. Daar heb ik het wel moeilijk mee gehad."

Alleen zijn

De lockdown viel de presentatrice dan ook zwaar. "In mijn eentje dingen ondernemen vind ik niet zo ingewikkeld, maar juist het niets doen viel me zwaar. Je kunt natuurlijk dingen delen met je vrienden of familie, maar dat is toch anders", vertelt ze. "In het begin merkte ik dat ik dat constant probeerde te vermijden en plande ik mijn dagen helemaal vol. Maar inmiddels lukt het beter en heb ik het wel een soort van omarmd."

Diepere laag

Het was een ellendige tijd, maar ook leerzaam. Zo leerde Welmoed zich kwetsbaarder op te stellen. "Ik stopte gevoelens weg. Maar nu waren de dingen zo aan de oppervlakte gekomen dat ik er niet meer omheen kon en dat heeft me veel gebracht", vertelt ze. "Het geeft een diepere laag, waardoor mijn vriendschappen bijvoorbeeld hechter zijn geworden."

Daten

Of Welmoed alweer aan het rondkijken is naar mannelijk schoon? "Ik heb wel wat dates gehad, maar ik vind het verschrikkelijk en doodeng." En dus geniet ze nu van tijd met zichzelf. "Ik denk dat het voor mij wel goed is om even alleen te zijn. Al sta ik – als echte romanticus – natuurlijk altijd open voor de liefde."

Bro: Beau Monde | Beeld: BrunoPress