De burn-out kennen we allemaal, de bore-out is minder bekend. Maar net zo schadelijk voor je gezondheid. Wij vertellen je er meer over.
Verschil met burn-out
Een burn-out ontstaat wanneer iemand een te lange tijd te veel stress ervaart. Een bore-out vindt juist plaats wanneer iemand zich continu verveelt op het werk – niet dat er te weinig te doen is, maar het werk zélf verveelt. Dit kan ervoor zorgen dat iemand het gevoel heeft dat diens werk betekenisloos is. Die neerwaartse spiraal kan er weer voor zorgen dat iemands gevoel van zelfwaarde daalt en dat iemand mentaal uitgeput raakt. Het is daarom belangrijk om de symptomen van een bore-out te herkennen, en om ze niet te verwarren met een burn-out.
Een bore-out heeft veelal dezelfde psychische en fysieke klachten als bij een burn-out en het ligt nu – na zo’n lange tijd van thuiswerken en digitale meetings – meer op de loer dan ooit. Vacaturesite Indeed somt daarom de symptomen op en deelt hoe je een bore-out kunt voorkomen.
Symptomen
Volgens Indeed zijn er vijf symptomen die kunnen aantonen dat iemand te maken heeft met een bore-out. Dat zijn de volgende red flags:
Je voelt je nutteloos
Dit gevoel komt naar boven borrelen als je werk doet dat eigenlijk onder je niveau ligt. Hierdoor benut je jouw kennis niet 100 procent en dat kan het gevoel geven dat je geen waardevolle bijdrage levert.
Je verliest je zelfvertrouwen
Als je lange tijd je volledige kunnen niet benut, kun je je zelfvertrouwen verliezen. Kun je de dingen die jij ooit zo goed kon eigenlijk wel echt? Het antwoord: yes, you can, maar tijdens een bore-out kun je erg aan jezelf gaan twijfelen.
Je ervaart vermoeidheid en futloosheid
Op zondagochtend ervaar je al de zondagavondblues en het is een hele opgave om aan het werk te gaan.
Je houdt je (druk) bezig met niet-werkgerelateerde zaken.
Naar de wc lopen terwijl je niet hoeft? Een kopje koffie halen terwijl je eigenlijk geen zin hebt. Het zijn enkele voorbeelden.
Je ervaart veel frustraties en irritaties
En die frustratie kan zo hoog oplopen dat je uitvalt tegen je collega’s of dat je thuis niet te genieten bent.
Wat te doen als je een bore-out ervaart?
Herken jij je in drie of meer van de bovenstaande symptomen? Dan is het belangrijk dat je aan de bel trekt. Ga bijvoorbeeld met een professional praten en kijk of je samen een oplossing kunt vinden. En hoewel we weten dat het geen taboe meer is om professionele hulp in te schakelen, snappen we ook wel dat je een probleem misschien liever eerst zelf probeert op te lossen. In dat geval kun je het volgende doen:
Praat met je naasten
Erkennen dat je met een bore-out kampt is best lastig. Een goede eerste stap is daarom om het met je omgeving te bespreken. Zij kennen je goed en kunnen een luisterend oor bieden. Ook kunnen ze je steunen wanneer je het probleem aanpakt.
Praat met je werkgever
Met je naasten praten over een bore-out is al best spannend, maar het aankaarten bij je werkgever kan nog spannender zijn. Spannend, maar wel cruciaal. Als je baas geen idee heeft dat je werk een bore-out veroorzaakt, kan hij of zij je ook niet helpen. Leg daarom uit aan je baas uit welke gevoelens je ervaart en bespreek de mogelijkheden. Misschien kun je wel meer verantwoordelijkheden krijgen of komt er binnenkort een spannend project aan. Een goede werkgever zal altijd met je meedenken.
Geef je zelfvertrouwen een boost
We zeiden het net al: door een bore-out kun je het vertrouwen in jezelf kwijtraken. Tijd om daaraan te werken, dus! Als je meer zelfvertrouwen hebt, wordt het ook makkelijker om stappen te zetten om meer voldoening uit je werk te halen. Doe bijvoorbeeld een cursus waarmee je je al bestaande skills verbetert (of volg er gewoon eentje die je zelfvertrouwen omhooghaalt). En ook: stel doelen voor jezelf. Je voelt je waarschijnlijk heel goed over jezelf wanneer je die behaalt.
Bron: Marie Claire | Beeld: iStock