Dit worden de interieur trends van 2022

Nieuw jaar, nieuw interieur!

Nieuw jaar, nieuwe trends. Niet alleen in de modewereld, maar ook in je interieur. We gaan terug naar de basis en dat zie je terug in natuurlijke kleuren, materialen en vormen. Wij nemen alle trends met je door.

Natuurlijke materialen en kleuren

De coronapandemie heeft veel ellende met zich meegebracht, maar heeft er ook voor gezorgd dat mensen meer één zijn geworden met de natuur. Dat zien we terug in ons interieur door het gebruik van natuurlijke materialen. Denk hierbij aan rotan, zeegras, bamboe, hout en sisal, maar ook bijvoorbeeld jute en wol. Kijk eens naar een mooie houten eettafel of tv-meubel, een stoel of kastje met rotan elementen, een wollen plaid of kussentjes en een grote mand van zeegras. Ook het kleurgebruik wordt minder zwart/wit. In plaats daarvan gaan we veel beige en taupe zien, met hier en daar een zwart detail. Ook groentinten zijn populair.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Eijerkamp (@eijerkamp)

Organische vormen

Ook deze trend is ter herleiden van de natuur: in 2021 namen we al langzaam afscheid van rechte lijnen en strakke vormen en in 2022 zet de trend van organische vormen door. Het interieur krijgt een zachtere uitstraling door de rondingen. Denk hierbij aan een ovale eettafel, een bank die rond afloopt en een golvend vloerkleed. Ook in de woonaccessoires zie je veel sculpturen die aan een vrouwelijk lichaam doen denken. Het resultaat is een warm, rustig en vertrouwd gevoel in je huis.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Westwing (@westwingnl)

Designelementen

In plaats van veel kleine meubels door het hele huis verspreid, kiezen mensen dit jaar voor eenvoud en kwaliteit. Je zult meer grote statement meubels zien zoals design stoelen. Wat dacht je van een grote zachte fauteuil als eye catcher in de slaapkamer? Of een retro Pierre Jeanneret in de woonkamer. Maar je kunt ook denken aan een heerlijke XXL hoekbank in plaats van twee losse banken, een grote televisiewand in plaats van een tv op een tv-meubel of een enorm kunstwerk in plaats van meerdere kleine schilderijtjes aan de muur.

Retro

We gaan terug in de tijd, want retro is cool! Denk: bruin, okergeel, terra en oranje. En materialen als velvet, rotan, kurk en glas. Maar ook vrolijke patronen, bloemenprints en polkadots. Struin vintage winkels af voor een mooie salontafel, kast, retro platenspeler of glazen vaasjes. Dit betekent overigens niet dat we afscheid nemen van modern interieur, het wordt simpelweg met elkaar gecombineerd.

Teddy

Waar teddy eerder in fashion populair was, zien we het dit jaar ook in huis. De zachte stof zorgt voor een gezellige en warme sfeer in huis. Denk aan pluche kussens, bouclé poefs en teddy fauteuils in bruin, beige of off-white.

Herfstkleuren

Het is misschien buiten nog lang geen herfst, maar in huis wel! Hoewel beige de basiskleur blijft in huis, wordt het aangevuld met herfstkleuren als bruin en oranje. Het resultaat is een warm interieur in verschillende bruin en oranjetinten. Wil je toch een donkere kleur? Denk dat eens aan indigoblauw in plaats van zwart.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door TMC Wonen (@tmcwonen)

Duurzaam

Net zoals de rest van de wereld, worden ook het interieur duurzamer. Zo kun je denken aan meubels van mycelium leer (gemaakt van paddenstoelen), gerecyclede PET-flessen en duurzaam hout. Zelfs kun je bijdragen aan een duurzamer interieur door tweedehands parels te verzamelen, je oude meubels een tweede leven te geven en te kiezen voor meubels die jaren meegaan.

Smart meubels

Waar je het een aantal jaar geleden maar gek vond als mensen in huis taken aan Google uitdeelden, is dat nu een grote trend. Maar dat was pas het begin! Nu we meer dan ooit thuis zijn, willen we onze meubels een extra functie hebben. En dus maken slimme meubels hun opmars. Een bank met usb-lader of verwarmingsfuncties. Of een fauteuil die elektrisch verstelbaar is. Of wat dacht je van een lamp die tegelijkertijd een speaker is? Gemak dient de mens!

Bron: Westwing, TMC Wonen, Wonenonline, Eijerkamp, In-house | Beeld: iStock