Zo organiseer je een winterse whisky-avond met vrienden

Daar proosten wij op. 

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. Mannen drinken whiskey en vrouwen… vrouwen ook. Ook aan de overgeneralisering dat alleen mannen sterke dranken drinken, is gelukkig een einde gekomen. Dus organiseer een New Years whiskey-avond met vriendinnen. 

Whiskey-avond

Whiskey is misschien niet de eerste drank waar je aan denkt bij een borrelavond, maar het is wel een heel geschikte keuze voor de kerstborrel met vrienden. Je hebt natuurlijk verschillende soorten whiskeys. De een is mild en zacht en de ander – onze favoriet voor de feestdagen – is krachtig en rokerig, zoals de single malts van whiskeymerk Talisker. De rokerige en zilte smaak, met een vleugje eikenhout is het perfecte drankje voor een nieuwjaarsborrel. Zie jij een whiskeyavond met vrienden wel zitten? Wij delen enkele tips voor een winterse tasting. 

Locatie

First things first. Als je een whiskeyavondje met vriendinnen of vrienden houdt, speelt ook de ambiance een rol. Kies er bijvoorbeeld voor om buiten te zitten bij een knisperend vuurtje met een paar dikke dekens. Hoe sfeervol! Uiteraard kun je het ook in huis gezellig maken. Steek wat kaarsen aan, zorg voor een knus muziekje en haal – naast de whiskey – wat lekkers in huis.

Eet van tevoren iets

Je zou ervoor kunnen kiezen om vooraf aan je whiskeyavond een hapje met vrienden te kunnen eten. En dat is ook helemaal geen onverstandige keuze. Zo bevatten de dranken een hoog alcoholpercentage, waardoor het fijn is om iets in de maag te hebben. Geen tijd om dit van tevoren te organiseren? Zorg dan voor genoeg hapjes op tafel, staat ook nog eens gezellig.

Houd een kleine tasting

Hoewel whiskey net zo goed door vrouwen gedronken kan worden als mannen, is whiskey vaak niet het eerste drankje waar vrouwen voor kiezen. Heeft je gezelschap niet zo veel ervaring met deze krachtige drank? Houd dan een kleine tasting.

Voor de beginnende whiskeydrinkers is de Talisker Dark Storm een perfecte instapper: een malt van zachte honing, fris fruit en zeezout, gevolgd door een smaakexplosie van rode peper en pure chocola. Voor de doorgewinterde liefhebber, die houdt van wat meer pit, heeft Talisker de Talisker Skye ontwikkeld. In deze fles vind je hints van gedroogd fruit en gerst die worden begeleid door een wolkje rook.

Varieer met de drankjes

Nu kun je de drank puur drinken, maar dat is niet ieders ding. Gelukkig is er genoeg variatie mogelijk met de drank van Talisker. Drink 'm bijvoorbeeld on the rocks. Dit klinkt misschien niet als heel veel variatie, maar het ijsblokje zorgt ervoor dat de single malt wat minder geconcentreerd wordt en dat resulteert dus in een zachtere whiskey.

Daarnaast kun je ook nog cocktails maken van de whiskey. En ja, het is zo dat een doorgewinterde whiskeydrinker je misschien op de vingers tikt om deze keuze, maar het is jouw fles, dus jouw regels, dus jouw voorkeuren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een whiskey cola? Waarbij je de drank simpelweg mengt met cola en garneert met een schijfje citroen. Of een Manhattan (whiskey + Martini Rosso + Angostura bitters).

Vallen de whiskeys overigens erg in de smaak bij je gezelschap? Dan kun je vrienden ook nog een prachtige giftset van Talisker 10 Years schenken. 

Over Talisker 

Talisker maakt al jaren de lekkerste whiskeys. De Talisker-distilleerderij bevindt zich sinds 1830 op het Schotse eiland Skye. Door de locatie van de brouwerij voorziet de zee de whiskey van een unieke smaak. Het is niet voor niets dat het credo van de makers dan ook luidt: made by the sea.