Door de jaren heen zijn juwelen de perfecte accessoire geworden om de look en het gevoel van een personage vorm te geven. Van over de top stukken tot een subtiele touch. Of juist sieraden met een symbolische waarde voor het verhaal. Dit zijn twaalf magische filmmomenten met de grootste namen uit juwelenland.
HIGH SOCIETY (1956)
Een onvervalste muzikale komedie uit ‘oud-Holly- wood’ met Grace Kelly, Frank Sinatra en Bing Crosby, over een driehoeksverhouding met een socialite (Kelly) in het midden. De film showt één van de meest beroemde verlovingsringen. Een eyecatcher met 10.48 karaat smaragdgeslepen diamanten van Cartier. Het sieraad krijgt meerdere keren een Technicolor-close-up en was Grace Kelly’s eigen verlovingsring, gegeven door Prins Rainier III. Ze wilde ‘m per se dragen in de film, dus werd het script aangepast.
MARIE-ANTOINETTE (2006)
Deze fantastische visie van Sofia Coppola op het leven van Marie Antoinette in Versailles is een genot. Niet alleen de muziek, maar ook de prachtige kostuums en een energie die je niet vaak ziet in historische drama’s. Deze grandeur zie je terug in de juwelen. In totaal was er voor meer dan vier miljoen dollar op de set in Frankrijk, geleverd door de New Yorkse boutique Fred Leighton. Zoals een hartvormige verlovingsring, oorbellen uit de 18de eeuw, bezet met diamanten (25 karaat!) en een 19de-eeuwse diamanten broche in de vorm van een veer. Voor de fans van antieke juwelen: spectaculair.
ANNA KARENINA (2012)
Keira Knightley is al jaren fan (en ambassadeur) van Chanel. Nadat ze de hoofdrol had gekregen in de Tolstoj-verfilming van Anna Karenina door Joe Wright, vroeg ze Chanel om wat stijlvolle aankleding. Het huis gaf hier gehoor aan en ontwierp zelfs een speciale haute-joailleriecollectie. Volgens Knightley was Karenina een ijdele vrouw en overdadige juwelen zouden dit alleen maar beter benadrukken. Het resultaat: spectaculaire broches, halskettingen, armbanden en oorbellen. Met als hoogtepunt de twee miljoen dollar kostende Camelia Poudre diamanten ketting. Met Coco Chanels favoriete bloem, de camelia, als inspiratie.
BREAKFAST AT TIFFANY’S (1961)
Deze usual suspect behandelen we ook meteen maar even. Want al gaat het meer om de winkel in plaats van de juwelen, de outfit met de halsketting van parels en diamanten is iconisch geworden. Dat komt met name door de promofoto’s waarin Audrey Hepburn de Tiffany Diamond droeg. Eenmaal geslepen was het resultaat 128.54 karaat met 82 facetten: 24 meer dan de traditionele ronde briljant geslepen diamant. DeTiffany Diamond is nog maar door drie vrouwen gedragen. Door Mrs. E. Sheldon Whitehouse op het Tiffany Ball in 1957, door Hepburn en door Lady Gaga bij de Oscars in 2019.
KING OF THIEVES (2018)
Geen glamourous ster uit het oude Hollywood of een opkomende actrice. Nee, dit is een vermakelijk verhaal met een aantal Britse oudgedienden. Met onder anderen Michael Caine, Jim Broadbent, Michael Gambon en Ray Winstone. De film is gebaseerd op
de grootste juwelenroof in de Britse geschiedenis: de Hatton Garden-roof van 2015. Een groep gepensioneerde boeven pleegt een grote overval in de juwelenwijk van Londen. Wat begint als een laatste grootse vangst, verandert al snel in een meedogenloze nachtmerrie wanneer hebzucht hen inhaalt.
ROMANCING THE STONE (1984)
Duidelijk geïnspireerd door de Indiana Jones-films, maar origineel door het kibbelende duo Michael Douglas en Kathleen Turner, dat een jaar later nogmaals mocht opdraven voor deel 2: The jewel of the Nile. In Romancing the stone speelt Turner een schrijfster van liefdesromans die in de Colombiaanse jungle belandt om haar zus te redden. Die is ontvoerd vanwege een schatkaart die Turner in haar bezit heeft. Een kaart die leidt naar een kostbaar juweel. Geholpen door een huurling (Douglas) beleeft Turner avonturen waar ze normaal alleen maar over schrijft.
THE GREAT GATSBY (2013)
De grootse Baz Luhrmann-verfilming met Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan en Tobey Maguire. Het eerste wat je van hoofdpersonage Daisy Buchanan (Mulligan) ziet, is de 3,9 miljoen dollar kostende diamanten Tiffany verlovingsring. Tiffany & Co. en kostuum- ontwerper Catherine Martin werkten samen om een mix van authentieke juwelen en accessoires te maken die perfect pasten in het Jazz Age-tijdperk. Het werd zelfs een aparte 20s-collectie, genaamd Blue Book. Een ander roaring twenties-topstuk uit de film is de Savoy-tiara van 335.000 dollar met parels en diamanten.
CLEOPATRA (1963)
Dit Elizabeth Taylor-vehikel had een voor die tijd reusachtig budget van 44 miljoen dollar. Daarvan was alleen al 200.000 dollar gereserveerd voor de kleding van Taylor; voor 65 garderobe- wisselingen om precies te zijn. Juwelier Joseff of Hollywood creëerde de stukken die nog steeds tot de verbeelding spreken. Bovendien was deze film de start van de romance tussen Elizabeth en Richard Burton, wat resulteerde in een reeks aan weelderige aankopen. We noemen een bezoek aan Bulgari’s boutiek in Rome. Waar Burton de actrice gedurende hun relatie overlaadde met een 65 karaat saffierhanger, een smaragd- groene ketting en een verlovingsring in dezelfde kleur.
NOTORIOUS (1946)
Eén van Alfred Hitchcocks meesterwerken en een schoolvoorbeeld als je het hebt over een ‘Hitchcock-film’. Cary Grant en Ingrid Bergman spelen de hoofdrollen in deze thriller waarin een vrouw wordt gevraagd om een groep nazi-vrienden te bespioneren in Zuid-Amerika.
Hoever gaat ze om haar doel te bereiken? Bergman draagt in de film de bekende Harry Winston-diamant ‘Wreath’: een ketting van peer- en rondgeslepen stenen. Een belangrijk onderdeel in de plot die we niet zullen spoilen.
GENTLEMEN PREFER BLONDES (1953)
De plot van deze Broadway-musical over Lorelei Lee, een golddigger uit Arkansas, is minder belangrijk dan de impact ervan op de diamantindustrie en de rol die diamanten zouden moeten spelen in het leven van mensen. En dat allemaal door Marilyn Monroe met het nummer en die de befaamde regel Diamonds are a girls best friend. Eén van de meest iconische in de filmgeschiedenis. De diamanten die ze droeg in de film waren echter nep. Wat wel echt was: de Moon of Baroda die ze droeg in publiciteitsshots. Een gele peervormige diamanten ketting van 24 karaat die ooit in bezit was van de maharadja van Baroda, Maria Theresa van Oostenrijk en Marie Antoinette.
OCEAN’S 8 (2018)
Een spin-off van de succesvolle Ocean’s trilogie, met Sandra Bullock als zus van George Clooney’s karakter Danny Ocean. Samen met onder anderen Cate Blanchett, Mindy Kaling, Rihanna en Helena Bonham Carter wil ze de Cartier Toussaint diamanten halsketting stelen tijdens het Met Gala in New York. De Toussaint-ketting werd in 1931 gemaakt in Parijs voor de maharadja van Nawanagar. De Toussaint krijgt in de film flink wat ondersteuning, want tijdens de gala-scènes draagt de cast verschillende Cartier-juwelen. Zo droeg Bullock een vintage stuk en Kaling koos voor Van Cleef & Arpels Alhambra-stukken.
TO CATCH A THIEF (1955)
Deze Hitchcock-film met Cary Grant en Grace Kelly gaven we onlangs al een rol in een stuk over de mooiste kustplaatsen op film. Wederom bezoeken we de Rivièra in deze thriller waarin Grant een ‘gepensioneerde’ juwelendief speelt die zijn onschuld moet bewijzen. De film is ‘besprenkeld’ met kostbare edelstenen, waaronder een aanzienlijke diamanten ketting die wordt gestolen.
Tekst: Jorrit Niels | Beeld: Breakfast at Tiffany's