Stedentrip in eigen land: de beste tips voor Gouda

Historische straatjes, pittoreske pleintjes en verborgen hofjes.

Een stedentrip in eigen land? Hoe leuk het kan zijn, bewijst Gouda met haar kleine historische straatjes, pittoreske pleintjes en verborgen hofjes. Genoeg redenen om een bezoek te brengen, want wie denkt dat Gouda alleen bekend is om kaas en stroopwafels heeft het mis.

Gouda staat bekend als de stad van de kaas – wat voornamelijk veel buitenlandse toeristen trekt – maar ook lief hebbers van cultuur en historie kunnen hier hun hart ophalen. Loop het centrum binnen en je ziet snel de twee kenmerkende gebouwen die al eeuwenlang het stadsbeeld bepalen: het gotische Stadhuis en de imposante Sint-Janskerk. Sporen van historische gebeurtenissen en personen zijn er in Gouda in overvloed en maken nieuwsgierig. Ouderwetse namen op blauwe straatnaambordjes of juist groots op gevels, er valt veel te ontdekken.

Weeshuis-hotel

Een perfecte uitvalsbasis voor je ver- blijf is het Relais & Châteaux Weeshuis Gouda. Een boutique-hotel met niet alleen een mooie locatie, maar ook een interessante geschiedenis. In 1542 heb- ben zeven nonnen in dit gebouw een klooster gesticht, maar een deel van het pand is eeuwen geleden helaas afgebrand toen de Geuzen Gouda veroverden. Twee weeshuismoeders hebben in 1599 van het pand een aalmoezeniersweeshuis gemaakt waar wezen werden ondergebracht. Later vestigde hier de Goudse bibliotheek. Vrouwen hebben een prominente rol gespeeld in de geschiedenis van dit pand. Het hotel heeft hier een mooie verwijzing naar gemaakt met twee andere iconische vrouwen uit het verleden. Het casual fine dining restaurant – LIZZ – is vernoemd naar Elizabeth Taylor en de coffee, cocktail & champagnebar – COCO – naar Coco Chanel. Ook als niet-gast kun je een tafeltje boeken bij zowel COCO als LIZZ.

De combinatie van het oude statige pand (met een grote geschiedenis) en het design-interieur maakt het hotel een beleving op zich. Er is veel aandacht voor detail, uitgevoerd tot in de kleinste dingen. Duidelijk aanwezig is het expressieve kleurgebruik. De inspiratie? Gouds Plateel – ook een van Gouda’s fameuze producten - waar je meer van terugvindt in Museum Gouda om de hoek.

Museum Gouda

Het museum laat de geschiedenis van de stad zien, maar biedt ook een podium aan reizende tentoonstellingen. Het museum is gevestigd in het monumentale voormalige Catherina Gasthuis. De geschiedenis gaat terug tot de veertiende eeuw, toen het gasthuis een plek was waar mensen in nood voor een slaapplaats de nacht konden doorbrengen. Sinds 1974 toont Museum Gouda er de schatten van Gouda. Heel indrukwekkend is de grote stadsmaquette, die je een goed beeld geeft van de stad Gouda in het verleden.

Naast de geschiedenis van Gouda vind je er ook negentiende- en vroeg twintigste-eeuwse Hollandse en Franse schilderkunst en schilderijen van de Haagse School. Trek gekregen? Een museumcafé klinkt misschien niet als de meest culinaire tip, maar verscholen tussen de historische gebouwen ligt de museumtuin waar je kunt lunchen of genieten van een heerlijke high tea of high cheese(!).

Sint-Janskerk

Met een lengte van 123 meter is de Sint-Janskerk de langste kerk van Nederland. Wanneer het zonlicht door de 72 wereldberoemde gebrandschil- derde ramen valt, is direct duidelijk wat deze kerk zo bijzonder maakt. Nergens ter wereld is een kerk waarin zoveel zestiende-eeuws gebrandschil- derd glas bewaard is gebleven. Wanneer je in het hart van de kerk staat, ervaar je de enorme afmetingen van de indrukwekkende ramen die verschillende Bijbelse en vaderlandse verhalen vertellen. Tip is de audiotour die ongeveer 45 minuten duurt. Een duidelijk en interessant verhaal en zeker de moeite waard.

Beeld: Harry Anders

Stadse idylle

Al wandelend door de compacte binnenstad passeer je haast vanzelf alle Goudse iconen. Zoals het gotische Stadhuis midden op de Markt. Maar Gouda herbergt nog veel meer moois. Een verborgen pleintje of een mysterieuze boom in het park. Wat gaat er schuil achter dat huis dat ooit dienst deed als winkel? Een wandeling met gids of boekje is een must. De historische wandeling gidst je langs verschillende plekken. Zoals de Visbanken waar vroeger gehandeld werd, maar nu met haar terrassen nog steeds een bruisende plek is. Of de hofjes - waar er van de twintig in het verleden nu helaas nog maar drie overgebleven zijn – met bloeiende binnentuinen. Je ziet de glorieuze hoogtijdagen uit het verleden duidelijk terug in statige panden met prachtige gevels. Vergeet zo nu en dan niet om je heen te kijken, want met het veranderende stadsbeeld ervaar je elke keer weer een nieuw prachtig uitzicht.

750 jaar Gouda

Het is volgend jaar – 2022 – 750 jaar geleden dat Gouda haar stadsrechten verkreeg. De stad viert zes maanden feest met een heel scala aan grote en kleine activiteiten. Van evenementen tot theater en van stadswandelingen tot exposities. Museum Gouda & de Sint-Janskerk hebben een bijzondere tentoonstelling op de agenda staan: Beleef het Wonder van Gouda. Een unieke reis langs zestiende-eeuwse kunstschatten. Ga voor meer informatie over 750 jaar Gouda naar gouda750.nl.

Relaxen

Toe aan ontspanning? Midden in het hippe Groenendaal Kwartier vind je Spa Gouda. Een oase van ontspanning achter een authentieke gevel in stijl van de Amsterdamse School. Het pand is in 1922 gebouwd als badhuis en exact 90 jaar later werd SPA Gouda hier gevestigd met wellness-faciliteiten zoals verschillende sauna’s, baden en behandelingen. In de rustgevende inrichting zie je een mooie combinatie van de Hollandse historie van het pand en de Oosterse tradities. Geniet van een heerlijke lunch – met huisgemaakte Oosterse gerechten – in de binnentuin en je vergeet haast dat je in de levendige binnenstad van Gouda bent.

Creatief ontspannen? Gouda heeft ook een kloppend kunsthart en je vindt er veel galerieën. Tip is Galerie de Hollandsche Maagd gelegen aan de Oosthaven in een grachtenpand uit 1580. Je vindt er verrassend betaalbare kunst van Anita Gaasbeek en andere hedendaagse kunstenaars. Ook geeft zij (last minute) workshops in haar atelier waar je zelf een schilderij kunt maken in 2,5 uur.

Winkelen

Er zijn een aantal adressen die je niet mag overslaan. De grote bekende winkel(ketens) vind je aan de Kleiweg, maar rondstruinen doe je in het Groenendaal Kwartier waar je tweedehandswinkels, conceptstores en unieke zaakjes vindt. Maar ook in andere delen van de compacte binnenstad vind je bijzondere winkels. Meer weten over Gouda? Ga naar welkomingouda.nl.

Beeld: Yvonne palsgraaf

Zelf Gouda beleven?

Boek de speciale lezersaanbieding Woman of the world. Dit is een 2-daags arrangement voor twee personen in Relais & Châteaux Weeshuis Gouda. Vrouwen hebben in het verleden een prominente rol gespeeld in de geschiedenis van het Weeshuis en het hotel eert niet alleen de vrouwen van vroeger, maar ook die van nu. Daarom heeft het hotel een aantal typische vrouwenkamers - powder rooms - gecreëerd. Wat je krijgt?

• Jullie worden verwelkomd met Gouds Goud.

• Op de kamer liggen dikke badjassen, zachte slofjes en lavendelkussentjes klaar.

• Geniet van de heerlijke (mini)producten van het merk Zenology (bodymist, pillowspray, lipbalm).

• Daarna volgt een bezoek aan fine dining restaurant LIZZ. Hier wordt een Culinair Table d’Hôte Menu* geserveerd.

• Zie de nacht vallen met een cocktail in de hand in Cocktailbar COCO.

• Ondertussen wordt jullie kamer gereedgemaakt voor de nacht en bij terugkomst vind je een kleine verrassing op je kussen.

• Na het uitgebreide ontbijt in de meest indrukwekkende ruimte van het hotel, de Regentenkamer, gaan jullie samen naar Spa Gouda. Hier genieten jullie van een aantal uren ontspanning, bruisbaden en sauna’s.

• Rond 15.00 uur is het Tea time! Het Museumcafé is the place to High Tea! Waar een heerlijke Healthy High Tea klaar staat.

• De koffers worden bij het hotel voor jullie bewaard, zodat jullie deze kunnen oppikken als jullie huiswaarts keren.

* Drankjes in het restaurant zijn exclusief in dit arrangement.

Prijs per persoon: €215 (bij een tweepersoonskamer), exclusief toeristenbelasting.

Liever beiden een eigen prachtige kamer? Dit is mogelijk voor een toeslag van €150 per persoon.

Reserveren: stuur een e-mail naar reservations@wshs.nl o.v.v. Woman of the World – Elegance.

De aanbieding is een jaar geldig.

Tekst: Emma Berkhout