Vervelende lichamelijke kwaaltjes en wat doe je eraan?

Van vervelende kwaaltjes hebben we allemaal wel eens last. Klotsende oksels, rare bultjes, vervelende puisten en ingegroeide teennagels, het is ons allemaal niet vreemd. Misschien niet het meest prettige onderwerp om het over te hebben, maar wel zo fijn voor mensen die er last van hebben. Veel van deze lichamelijke kwaaltjes worden als beschamend gezien. Maar gelukkig ben je nooit de enige én is er vaak wel een oplossing voor te verzinnen. Het is tijd dat we onze onzekerheden op tafel gooien, want hoe meer erover gesproken wordt, hoe kleiner het taboe en de onzekerheid.

Putjeszolen, wat is dat?

Van deze heb je misschien nog niet gehoord. Het is niet een term die je dagelijk voorbij hoort komen. Putjeszolen ontstaan aan de onderkant van je voet. Het zijn kleine gaatjes of putjes in de zool van je voet, vandaar dus ook de naam. Het kan zijn dat je er niet zozeer last van hebt, maar het is ook mogelijk dat de putjeszolen gaan jeuken, pijn gaan doen of vervelende geuren achterlaat. Dat is natuurlijk heel vervelend, dus je wilt natuurlijk graag weten of er een oplossing voor is. Kun je er iets tegen doen? Het ontstaan van putjeszolen heeft alles te maken met zweetvoeten. Het allerbelangrijkste hierin is dus het voorkomen van zweetvoeten. Een goede hygiëne staat hierbij voorop. Wanneer je extreme last hebt van zweetvoeten dan is het belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan het schoonmaken van je voeten. Was ze elke dag en maak ze ook goed droog, waardoor bacteriën minder goed te kans krijgen zich te ontwikkelen. Draag goed ventilerende schoenen, zodat de kans op zweetvorming minder is. Naast dat je er dus zelf voor kunt zorgen dat je voeten goed schoon en droog blijven, kun je gebruik maken van een speciale spray, zoals bijvoorbeeld PediSpray®, voetspray tegen putjeszolen. Deze pakt het probleem van zweetvoeten aan en dus ook de kans op putjeszolen.

Acné bij volwassenen

Het hebben van puistjes kan als heel vervelend worden ervaren. Het is iets waar veel mensen zich voor schamen. Puistjes en acné worden tenslotte vooral geassocieerd met jongeren en tieners. Maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met je hormoonhuishouding. Ook hygiene speelt een rol. Zeker wanneer je als vrouw veel make-up draagt is het belangrijk je huid altijd goed te reinigen. Hiermee draag je bij aan een gezonde huid. Je kunt er helaas niet altijd iets aan doen, voor advies kun je altijd het beste een professional raadplegen.

Aambeien

Omdat een aambei zich op een nogal beschamende plek bevindt, namelijk bij de anus, vinden veel mensen het lastig om erover te praten. Je kunt een inwendige of een uitwendige aambei hebben. Het zorgt voor een pijnlijk, branderig gevoel en kan vervelend zijn bij het zitten. Als je last hebt van een aambei, of je wilt het voorkomen, dan moet je er in eerste instantie voor zorgen dat je een goede en gezonde stoelgang hebt. Wanneer je hardere ontlasting hebt dan pers je te hard, wat een belangrijke oorzaak is voor het ontstaan van een aambei. Een gezonde ontlasting krijg je door voldoende water te drinken en genoeg vezels binnen te krijgen. Ook voldoende beweging is erg belangrijk en het op tijd naar het toilet gaan.

Koortslip

Een koortslip is een vervelend verschijnsel, dat veroorzaakt wordt door het herpesvirus. Veel mensen dragen dit virus met zich mee, maar niet bij iedereen komt het tot een koortslip uitbraak. Naast dat het hebben van een koortslip er niet erg fraai uitziet, kan het ook erg pijnlijk en vervelend zijn. Bij een koortslip geldt vooral dat voorkomen beter is dan genezen. Voel je een koortslip opkomen, dan is het vaak erg lastig om te voorkomen dat hij doorbreekt. Het uitbreken van de koortslip heeft vaak te maken met een verminderde weerstand. Vaak voel je het al aankomen als je een paar dagen niet helemaal fit bent geweest of weinig hebt geslapen. Mensen die er weleens last van hebben zullen dit vast herkennen. Belangrijk is dus om goed voor jezelf te zorgen, wanneer je weet dat je kans hebt op een uitbraak. Probeer altijd voldoende slaap te pakken en niet teveel over je grenzen heen te gaan. Roken en alcohol kunnen ook de boosdoener zijn, dus probeer die tot een minimum te beperken. Ook zonlicht speelt een rol. Zodra je een tijdje lekker in de zon hebt gezeten, dan is de kans groot dat je een koortslip krijgt. Het is dus belangrijk om je altijd goed in te smeren, zeker rond en op je lippen. Je kunt hiervoor eventueel een speciale zonnebrandstick gebruiken voor je mond.

Photo by Septian simon on Unsplash