Eustress: zo beïnvloedt deze vorm van stress jouw werk

Er bestaat ook zoiets als positieve stress.

Contemplating her next move

Vaak gestrest zijn, kan slecht zijn voor je gezondheid. Maar er bestaat ook zoiets als positieve stress. Wij vertellen je alles over eustress.

Positieve stress

Stress staat bekend als een ware boosdoener en dat is natuurlijk om een goede reden. Te veel stress kan een scala aan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals burnouts, slecht slapen, hoofdpijn, spierpijn en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Over het algemeen is stress dus niet goed, maar soms kan stress wél positief zijn, al wordt dit fenomeen vaak anders genoemd, namelijk eustress.

Eustress ervaar je meestal wanneer je iets gaat doen wat je heel erg leuk vindt, maar wat je ook wel spannend vindt. Denk bijvoorbeeld aan het moment waarop je gaat parachutespringen. Dat gevoel dat je dan ervaart, dat is eustress. Net als bij 'gewone stress’, krijg je het dan warm en klopt je hart sneller. Of stress nu positief of negatief is, de hormonen die dan worden geproduceerd zijn hetzelfde, zo legt hypnotherapeut Gail Marra uit.

“Onze stressreactie, wat ook wel bekend staat als fight or flight, is de sleutel tot ons voortbestaan”, zo legt Marra uit aan Metro UK. “Zonder die reactie zouden we het niet lang overleefd hebben. Hoewel negatieve stress overweldigend kan zijn, kan positieve stress je in een flow-staat brengen, into the zone.” Hiermee bedoelt Marra dat positieve stress een positieve invloed kan hebben op bepaalde zaken in je leven. Hieronder een aantal voorbeelden.

1. Het motiveert

Als je helemaal geen stress ervaart, kan dat erin resulteren dat je dingen maar een beetje laat voor wat het is. Positieve stress daarentegen kan motiveren om dingen te doen. Al is het natuurlijk van belang dat je de juiste hoeveelheid stress ervaart, zodat het geen negatieve gevolgen op je welzijn heeft.

“Stress is een letterlijke call to action”, legt Marra uit. Ook psycholoog Becky Spelman beaamt dat. “Positieve stress kan je motiveren om dingen gedaan te krijgen.” Al wil zij wel benadrukken dat het goed is om druk te voelen, maar dat je hier niet onwel van mag worden. “Je weet dat je onder druk staat, maar je hebt er vertrouwen in dat je het aankunt”, vertelt Spelman over de juiste hoeveelheid positieve stress. Als je je overweldigd voelt, is dit geen goede stress meer en is het belangrijk dat je een stapje terug probeert te doen. Bij positieve stress weet je dat daar een einde aan komt en dat dit gebeurt wanneer jij actie onderneemt, zoals het afhandelen van een klus op het werk.

2. Het kan problemen oplossen

Positieve stress kan je ook helpen met oplossingsgericht denken. Door eustress ervaar je druk en hierdoor ga je gerichter op zoek naar oplossingen voor datgene dat moet gebeuren. “Als je die druk voelt, bundelen je onderbewuste en bewuste geest hun krachten en beland je in een hyperdrive”, vertelt Marra. Je kunt op zulke momenten opeens veel sneller handelen dan wanneer je geen druk voelt. Volgens de hypnotherapeut kun je het vergelijken met de 5-secondenregel. Je denkt niet na over het voedsel dat op de grond viel en laat je niet tegenhouden door angst, maar raapt het instinctief meteen op.

3. Het kan je zelfvertrouwen geven

Wanneer je een stressvolle situatie achter je kunt laten, voel je je vaak behoorlijk euforisch. Dit komt omdat je op dat moment een behoorlijke adrenaline-stoot krijgt. “Op zo’n moment komen endorfine, dopamine, serotonine en oxytocine vrij”, vertelt Barra. Oftewel: feel good-hormonen. Wanneer je dan weer in een stressvolle situatie verkeert, heb je sneller vertrouwen dat het net als de vorige keer goed zal komen.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock