Katinka Lansink Dodero over de kleurrijke Peruaanse keuken: ‘Iedereen kookte thuis’

Als half-Peruaanse beschikt ze over een gigantische kennis van de Zuid-Amerikaanse keuken.

Als half-Peruaanse beschikt Katinka Lansink Dodero over een gigantische kennis over het Zuid-Amerikaanse land en zijn keuken. Met het kookboek Mi casa Peru zet ze de kooktradities en diverse smaken op de kaart.

Mi casa Peru

Ook al groeide ze op in de bossen van Apeldoorn en was zij dus ver verwijderd van haar ‘latino-wortels’, al van jongs af aan ging de familie naar Peru. En dat voelde voor Katinka heel normaal. Katinka’s abuelita (oma) gaf altijd een tevreden knikje als haar kleinkinderen genoten van haar gerechten en samen gingen ze naar de markt, waar ze handgemaakte kleden en snuisterijen konden kopen. Tegenwoordig speelt Peru een nog grotere rol in Katinka’s leven. In 2017 richtte ze haar bedrijfje ‘cevicheceviche’ op waarmee Katinka de rijke Peruaanse keuken wil promoten. Het kookboek Mi casa Peru, waarin ze 80 recepten uit die keuken deelt, draagt daaraan bij.

Link tool: post not found

Moeder aarde

“In de Peruaanse cultuur is familie een basiswaarde. Familie is eigenlijk alles, dus als mijn ouders op bezoek gingen bij vrienden, namen ze mij, mijn broers en de huisdieren mee. En als we naar bed moesten, dan sliepen we alvast even op de bank. Andersom is iedereen bij ons ook welkom. Al van jongs af aan mochten vriendjes en vriendinnetjes aanschuiven en werden ze uitgenodigd voor onze familiebarbecue”, vertelt ze.

“De Peruaan is heel trots op wat Moeder Aarde allemaal geeft en gaat daar heel voorzichtig mee om. Dat zie je terug in de keuken doordat er vrijwel altijd zo vers mogelijk wordt gekookt. Alles zelf maken is iets wat mijn moeder me dan ook steevast meegaf”, legt Katinka uit. “Ik ben zowel met mijn moeders kookstijl als die van wijlen mijn vader opgegroeid. Iedereen kookte thuis, want ook mijn broers kunnen fantastisch koken en zelf probeerde ik van jongs af aan al van alles.”

Experimenteren

“Het echte experimenteren met ingrediënten begon vanaf mijn studietijd. Ik was met mijn tante Lily gaan eten bij Astrid y Gastón; een beroemd restaurant in Lima. Alles wat ik die dag at, waaronder de ceviche waar ik geen genoeg van kon krijgen, was verrukkelijk en triggerde me om zelf met Nederlandse ingrediënten iconische gerechten als deze te maken. Zo’n vijftien jaar kook ik nu op deze serieuze manier en ik merk dat ik het rustgevend vind. Ik zet muziek op, richt me op wat er voor me ligt en probeer van alles uit. En koken voor anderen, ze verwennen, is natuurlijk hartstikke leuk”, sluit Katinka af.

Tekst: Mireille Sneekes | Fotografie: Susam Pang

Laatste nieuws