Modellen steken Linda Evangelista een hart onder de riem na 'misvormende cosmetische ingreep'

NY Fashion: Fashion Relief

Linda Evangelista, een van de bekendste gezichten uit de modellenwereld van de jaren negentig, kwam deze week met een schokkende verklaring voor haar 'onherkenbare' uiterlijk. Collega-modellen betuigen hun steun. "Het is zo belangrijk dat iemand uit de schaduw stapt."

Stille jaren

Samen met onder anderen Cindy Crawford en Naomi Campbell was Linda Evangelista een van de grootste topmodellen in de nineties. Maar hoewel de andere dames nog allemaal in beeld zijn, is het al een tijdlang bijzonder stil rondom Linda. Wanneer ze op schaarse momenten wel in het openbaar werd gezien, werd ze al snel als 'onherkenbaar veranderd' omschreven. Het gevolg van een mislukte cosmetische ingreep, zo laat Linda nu zelf weten in een droevig bericht op Instagram.

Vijf jaar geheimgehouden

"Ik heb dit leed vijf jaar voor mezelf gehouden. Voor mijn volgers die zich afvragen waarom ik niet gewerkt hebt terwijl de carrières van mijn collega's fantastisch lopen, dat komt doordat ik bruut misvormd ben door de CoolSculpting procedure van Zeltiq, die het tegenovergestelde deed van wat het beloofde", schreef Linda deze week op Instagram. "Mijn vetcellen namen toe in plaats van af en zorgden ervoor dat ik nu permanent misvormd ben, ook na twee pijnlijke operaties die de schade moesten herstellen. Ik ben, zoals de media het al schreven, onherkenbaar geworden."

Linda Evangelista in 2006. Beeld: BrunoPress

Door de behandeling heeft ze ook 'paradoxale verthyperplasie' opgelopen, een bijwerking waarvan ze van tevoren niet op de hoogte was gesteld. "Het heeft niet alleen mijn levensonderhoud vernietigd, maar me ook in een cyclus van ernstige depressie, grote schaamte en de diepste dalen van zelfhaat gebracht. Ik ben een kluizenaar geworden."

Linda in 2016. Beeld: BrunoPress

Steun en schadevergoeding

Het voormalig model heeft nu een rechtszaak aangespannen: ze eist 50 miljoen dollar (ruim 42 miljoen euro) schadevergoeding voor misgelopen inkomsten en emotionele schade. Linda legde haar modellenwerk stil in 2016.

Intussen laten andere modellen zich horen op Instagram. "Ik barstte in tranen uit toen ik dit las", aldus Helena Christensen. "Het is zo belangrijk dat iemand uit de schaduw stapt en eerlijk en echt is. Dankjewel dat je zo mooi bent van binnen en van buiten." "Je kracht en je ware essentie zijn voor altijd herkenbaar en iconisch. Bravo!", valt Cindy Crawford bij. Naomi Campbell: "Ik applaudisseer voor je moed en kracht om je ervaring te delen en er niet meer door gegijzeld te worden. Je weet dat ik van je hou."

Bron: Hello, Instagram | Beeld: BrunoPress