Met deze tool ontdek je hoe duurzaam jouw garderobe is

De interesse naar duurzamere kleding groeit enorm, en gelukkig groeit het aanbod bijna net zo hard mee. Maar je weg vinden in alle labels, keurmerken en materialen is zo makkelijk nog niet. Hoe weet je of je beter bezig bent?

Verantwoord geproduceerd

Hoewel 57% van de Nederlanders aangeeft het belangrijk te vinden dat een kledingstuk verantwoord geproduceerd is, weet twee derde niet hoe ze duurzame kleding kunnen kopen en waar ze dan precies op moeten letten. Om deze reden heeft Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) in samenwerking met Make Sense, communicatiebureau voor positieve impact, een sustainable fashion calculator ontwikkeld. Met deze test kan iedereen met weinig moeite achterhalen hoe duurzaam zijn of haar kledingkeuzes zijn. Daarbij leren ze hoe ze duurzamere keuzes kunnen maken. Ze leren hoe je met kleine aanpassingen een enorm verschil kunt maken en kunnen bijdragen aan het verkleinen van de impact op mens en milieu.

40 kledingstukken per jaar

"De laatste decennia domineert ‘fast fashion’ de mode-industrie. Collecties volgen elkaar razendsnel op. De trends van de catwalk zijn voor iedereen verkrijgbaar voor lage prijzen. We dragen een kledingstuk gemiddeld nog maar 8 keer en gooien per jaar gemiddeld 40 kledingstukken weg. Kleding heeft zijn waarde verloren. Consumenten hebben een belangrijk aandeel in het verminderen van kledingverspilling en kunnen kleding weer zijn waarde teruggeven”, aldus Cecile Scheele, oprichtster DSFW.

Handig: deze app vertelt jou of een merk ethisch verantwoord is

Kleine verandering, grote impact

Ondanks dat inmiddels bekend is hoe vervuilend onze kleding is, en door de lage prijzen productiemedewerkers enorm onder druk staan, realiseren wij ons nog nauwelijks dat wij als consument een belangrijke bijdrage kunnen leveren in het verduurzamen van deze branche. Alleen met z’n allen, merken/retailers en consumenten, kunnen we deze misstanden laten verdwijnen.

Scheele: "We willen wel, maar weten niet hoe. Om deze reden hebben we deze calculator ontwikkeld. Met deze test kun je bekijken hoe duurzaam jouw keuzes zijn in de verschillende stadia van je aankoop en gebruik: de zoekfase, de aankoopfase, de gebruiksfase en de afdankfase. We hebben als doel om mensen bewust te maken van de impact van hun keuzes, en hen vooral ook te helpen om bewustere keuzes te maken. Naast je score ontvang je ook tips voor verbetering. Vaak zorgen kleine gedragsveranderingen al voor een enorme vermindering van impact. De komende jaren zullen we de test regelmatig updaten om verder uitdiepen, om zo consumenten de mogelijkheid te geven hun aandeel te nemen in de transitie naar een duurzame kledingindustrie."

Benieuwd hoe jij bij kunt dragen? Je kunt de test doen via https://movingfashionforward.dsfw.nl/

De Dutch Sustainable Fashion Week loopt nog tot woensdag 29 september 2021. Bekijk het hele programma via https://www.dsfw.nl/.

Beeld: Pexels