Een regenachtige herfstmiddag brengen we het liefst door met een kop thee en een stapel 'verse' boeken. Nog inspiratie nodig? Deze nieuwe titels kunnen zo op je leeslijst.
De reis van haar leven
Een meeslepende roman over Maria Sibylla Merian (1647-1717), een vrouw die haar tijd ver vooruit was. 'Om te ontsnappen aan de beklemming van haar ongelukkige huwelijk probeert de Duitse schilderes en natuuronderzoeker opnieuw te beginnen in Amsterdam. Haar grote droom is om hier vandaan een oversteek te maken naar het verre Suriname.' Dat gaat niet vanzelf, maar de moedige Maria geeft niet op.
Het geluk van de wolf
Heb je de bestseller De acht bergen gelezen? De succesvolle auteur Paolo Cognetti neemt je in dit boek opnieuw mee naar de woeste natuur van de Italiaanse Alpen, het bergdorp Fontanta Fredda om precies te zijn. Daar ontmoeten schrijver Fausto en kunstenares Silvia elkaar. 'Als de lente aanbreekt, moet Fausto noodgedwongen terug naar de stad, maar het verlangen naar de bergen, de vriendschap met de dorpsbewoners en de herinnering aan Silvia zijn te sterk voor hem om hun roep lang te kunnen weerstaan.'
Jij mag alles zijn
Griet op de Beeck keert terug met een ontroerend verhaal over ouders en kinderen. 'Jij mag alles zijn is een boek voor jonge lezers én voor mensen die wel eens in het hoofd van een negenjarige willen wonen. Het is een emotioneel boek over een meisje dat dapper doet wat ze denkt dat van haar verwacht wordt, zelfs als dat ingewikkelde dingen zijn.'
Prachtige wereld, waar ben je
De Ierse auteur Sally Rooney maakte indruk met haar eerste twee romans en de daarop gebaseerde serie Normal People. Nu is haar derde boek verschenen. Prachtige wereld, waar ben je gaat over 'vier mensen die elkaar liefhebben en elkaar pijn doen. Het gaat over seks, over vriendschap en over de wereld waarin zij leven. Het is een universeel verhaal, dat zich afspeelt in Dublin en een klein stadje aan de Ierse westkust, over de vage grens tussen alleen-zijn en eenzaam zijn, en over hoe je je leven kan delen met anderen.'
De voormoeders
Als we een geschiedenisboek openslaan, zijn het vooral de gebeurtenissen rondom (Europese) mannen die centraal staan. En dat terwijl ook vrouwen een cruciale rol hebben gespeeld. In De voormoeders werpt historicus Suze Zijlstra daarom niet licht op de sleutelrol die Europees-Aziatische vrouwen speelden in de 300-jarige Nederlandse overheersing van Nederlands-Indië. Hiervoor reconstrueerde ze op toegankelijke wijze de levens van de voormoeders in haar eigen familie.
Fortuna's kinderen
Een ambitieus nieuw boek van Annejet van der Zijl over het waargebeurde verhaal van de jonge slavin Juliette – later de schatrijke mevrouw de Fremery – die ooit naar Nederland werd gesmokkeld. Een bijzondere en verrassend actuele familiesaga.
Natuurzin
Heb je tijdens de lockdowns ook herontdekt hoe veel groen met je kan doen? En hoe mooi Nederland eigenlijk is. Boswachter Marieke Schatteleijn zoekt uit hoe de natuur ons gezonder en gelukkiger maakt én neemt de lezers mee naar de prachtige Nederlandse natuurgebieden. Heerlijke inspiratie voor een herfstwandeling.
Bron en beeld: Libris, Pexels