Sandra Oh over Grey's Anatomy tijd: 'Het was traumatisch'

Een mentale coach was haar redding.

Oscars 2020

Ze was maar liefst tien seizoenen lang te zien in de hitserie Grey's Anatomy. Maar met het grote succes, kwam ook een traumatische ervaring, vertelt Sandra Oh.

Trauma

De actrice verscheen bij Sunday Today with Willie Geist, waar ze openhartig vertelde over Grey's Anatomy en de periode daarna. Haar rol in de serie leverde haar een Golden Globe en vijf Emmy nominaties op, voordat ze in 2013 na tien seizoenen afscheid nam van haar personage Dr. Cristina Yang.

De serie was een enorm succes en Sandra kreeg opeens met grote bekendheid te maken. Iets waar ze heel erg aan moest wennen. "Om eerlijk te zijn, was het traumatisch", vertelt ze. "De reden waarom ik dit zeg is omdat de omstandigheden waaronder je werkt in principe gepaard gaan met veel privacy. Maar als je je privacy door je werk verliest, moet je vaardigheden opbouwen om je werk te kunnen blijven doen en daarbij 'echt' te blijven."

Mentale coach

De actrice durfde niet meer uit te gaan en verstopte zich in restaurants. "Daarna leerde ik om te gaan met publieke aandacht en verwachtingen, zonder mezelf daarbij te verliezen", legt ze uit. Daar kreeg ze wel hulp bij van een mentale coach. "Vergis je niet in het feit hoe belangrijk mentale hulp is. Het kost tijd om uit te zoeken wie je bent en hoe je dichtbij jezelf blijft. In de meeste gevallen gaat dat gepaard met 'nee' leren zeggen. Je kan nou eenmaal niet iedereen tevreden stellen en het is oké om soms voor jezelf te kiezen zonder je daar schuldig over te voelen."

Bron: People | Beeld: BrunoPress