Mix and match: woonstijlen combineren

Heb jij een brede smaak als het aankomt op interieur? Of ga je samenwonen en hebben jullie uiteenlopende woonstijlen? Geen probleem! Het combineren van verschillende woonstijlen is de laatste jaren ontzettend populair geworden. Hoe we vroeger vooral voor een klassiek of minimalistisch interieur gingen, kiezen we nu vaak voor een mix van bijvoorbeeld industrieel en retro, modern en klassiek of botanisch en landelijk. Maar hoe maak je zo’n combinatie?

Kies je favorieten

Allereerst is het belangrijk om voor jezelf te bepalen welke woonstijlen je wil combineren. Denk goed na over welke elementen uit verschillende stijlen jou het meest aanspreken. Houd je bijvoorbeeld van de metalen details die horen bij een industriële stijl? Of houd je van items met een chique uitstraling, zoals de oakura lijn van het merk Richmond Interiors? Elke woonstijl heeft wel bepaalde elementen die typerend zijn voor de stijl. Bepaal voor jezelf welke details jij mooi vindt. Weet je niet goed welke woonstijlen er allemaal zijn? Neem dan een kijkje op Pinterest, social media of pak er een stapel woonmagazines bij. Zo ontdek je snel waar jouw interieurhart sneller van gaat kloppen.

Een goede basiskleur

Om ervoor te zorgen dat je interieur een mooi geheel wordt van uiteenlopende stijlen, is het van belang dat je kiest voor een goede basiskleur. Ga na welke kleur goed past bij de stijlen die jij mooi vindt. Een donkergroene kleur past bijvoorbeeld goed bij een botanisch interieur, maar minder bij een modern interieur. Een basiskleur is handig om te gebruiken op de vloer, muur of voor grote meubels. Dit zorgt voor een duidelijke en rustige basis. Als de basis goed is kun je qua andere meubels en accessoires wat losser zijn in het maken van kleur- en stijlcombinaties. Ga bijvoorbeeld voor een fauteuil in een opvallende kleur en maak zo een statement in jouw huis!

Zoek naar overeenkomsten

Ga je samenwonen met iemand en hebben jullie een compleet andere smaak als het gaat om interieur of heb je zelf een brede smaak? Maak dan je eigen moodboard. Plaats hier al je favoriete meubels en interieurstijlen op en krijg zo een goed overzicht van jouw/jullie wensen. Kijk goed of verschillende elementen overeenkomen en denk in mogelijkheden. Het contrast tussen meerdere woonstijlen maakt het interieur vaak juist speelser.

Matchen

Veel do’s en don’ts zijn er niet als het aankomt op het combineren van woonstijlen. Kijk wel goed of de meubels en accessoires een overkoepelende eigenschap hebben. Denk aan kleur, materiaal of stijl. Ga je voor een lamp met een industriële look, zoek dan ook andere elementen met deze uitstraling. Koop niet zomaar alles wat je leuk vindt zonder te kijken of het met elkaar matcht. Dat is namelijk de valkuil bij het combineren van stijlen.