Planten en het geheim van plant bathing

Deze methode is al een tijdje bekend, vooral in Japan.

plant bathing

Er zijn veel verschillende manieren om helemaal rustig te worden. Dit kan met meditatievormen of je kunt een flink eind gaan wandelen of fietsen in de natuur. Want bloemen en planten geven je automatisch een gevoel van rust. Doordat er extra zuurstof in je bloed komt, kun je weer helder denken en je krijgt onderweg of na afloop weer extra energie. Maar je hebt niet altijd zin om naar buiten te gaan. Het is al laat en donker buiten. Of het regent, waardoor je geen zin hebt om je fiets te pakken. Sinds kort heb je een heel goed alternatief om toch dat gevoel van de natuur te krijgen, zonder dat je de kou in hoeft. Je kunt namelijk eens plant bathing proberen.

Wat is plant bathing?

De methode van plant bathing is eigenlijk al een tijdje bekend, vooral in Japan. Daarom wordt het ook aangemerkt als een ervaring waar je 'zen' van wordt. In Japan wordt het forest bathing genoemd, of Shinrin-yoku, wat de vertaling daarvan is. Jezelf onderdompelen in de natuur en in planten, om zoveel mogelijk te ontspannen. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw wisten de Japanners dat dit een hele prettige manier was om een moment voor jezelf te creëren. Nu is het langzaam ook in Europa doorgedrongen. Dus dit is het moment om het eens uit te proberen.

Hoe kun je zelf aan plant bathing doen?

Plant bathing klinkt ingewikkelder dan het is. Simpel gezegd verblijf je ongeveer een kwartier lang in een afgesloten kamer die gevuld is met planten. Je zit daar ontspannen en gunt je zintuigen alle rust. De planten zorgen voor optimale zuurstof in de ruimte en daar profiteer je van door rustig in en uit te ademen. Nadat je in de afgesloten kamer bent geweest, voel je je net of je een wandeling in de natuur hebt gemaakt, alleen hoefde je er niet voor naar buiten.

Welke planten hebben een rustgevende werking?

Het wil niet zeggen dat iedere plant die je in je woonkamer hebt staan geschikt is voor plant bathing. Sommige planten hebben een sterkere afgifte van zuurstof dan anderen. Dus als je voor jezelf ook een ruimte wilt inrichten om je eigen plant bathing te kunnen doen, dan moet je op zoek naar planten die de lucht zuiveren. De groene oase kun je bijvoorbeeld bereiken met de volgende planten:

- Graslelie
- Vrouwentong plant
- Verschillende versies van de Hedera Helix
- Chameadorea elegans, of de Mexicaanse dwergpalm

Hoeveel planten heb je nodig voor plant bathing?

Niet alleen de Japanners zijn overtuigd van de zuiverende werking die planten op de lucht kunnen hebben. Ook uit onderzoek van de NASA is gebleken dat planten wel degelijk effect hebben op de leefbaarheid in een ruimte. Om die reden is bekend dat het effect merkbaar is als je ongeveer 9 planten hebt staan in een ruimte van ongeveer 30m². Dus ook als je niet heel groot woont, maar toch wilt profiteren van de positieve effecten van deze planten, dan staat niets je in de weg om het te gaan doen. Niet alleen werkt het ontspannend, maar het stimuleert ook de creativiteit. Een kwartiertje per dag plant bathing en je kunt er weer helemaal tegenaan.