Vrienden en familie vertellen voor het eerst over het persoonlijke leven van koningin Máxima

Je leert Máxima op een heel andere manier kennen.

koningin Maxima

Met de publicatie van het boek Moederland krijgen we voor het eerst dingen over Máxima vanuit haar intieme kring te horen. Leren we onze koningin op een andere manier kennen?

Biografie

In het boek worden details over het persoonlijke leven van Máxima Zorreguieta gedeeld. Journalist en auteur Marcia Luyten kreeg het voor elkaar om medewerking te krijgen van de familie, de Argentijnse vriendenkring, oud-studiegenoten en voormalige collega's. Het is voor het eerst dat iemand vanuit Máxima's intieme kring deelneemt aan het schrijven van een biografie.

Zij vertelden haar met toestemming van Máxima in detail, maar wel anoniem, over de waarden waarmee Máxima opgroeide en in welk het milieu dat gebeurde: een hechte, sportieve, samengestelde familie, met politiek conservatieve denkbeelden maar in andere zaken best vooruitstrevend en in alle opzichten zeer ambitieus.

Vaderland

Het eerste deel van de tweedelige ‘biografische schets’ verscheen vorige week. Het boek waaraan Luyten sinds 2018 heeft gewerkt, handelt over de afgesloten Argentijnse levensfase van Máxima en eindigt rond 1999, wanneer een Nederlandse prins haar wereld binnenstapt. Er was teveel materiaal voor het oorspronkelijk geplande ene boek, mede omdat Luyten vele tientallen pagina’s wijdt aan de turbulente geschiedenis van Argentinië. Het is de bedoeling dat het tweede deel Vaderland eind volgend jaar klaar is. Dat gaat over de Nederlandse jaren van Máxima.

Geen makkelijk leven

Vanaf het moment dat Máxima aan de zijde van de Nederlandse kroonprins verschijnt, staat ze in de schijnwerpers. De geschiedenis leert: wie trouwt met een vorst, wacht geen gemakkelijk leven. Wat maakt dat deze Argentijnse floreert aan een oud Europees hof? Koningin Máxima werd vijftig jaar geleden geboren in een land in verval. Argentinië was zijn grootse toekomst misgelopen en vluchtte in nostalgie. De Argentijnse tragedie dringt de familie binnen wanneer haar vader toetreedt tot de militaire regering. Wat in Máxima’s jeugd vanzelfsprekend was, zal diepe sporen trekken in haar latere leven.

Discretie

Een echte biografie wil Luyten het niet noemen. Een levensbeschrijving is beter te maken wanneer de hoofdpersoon niet meer leeft, zo schrijft ze in haar voorwoord. Bij een koningin geldt dat nog meer. Er zijn dan maar weinig mensen bereid openlijk over haar te spreken. 'Discretie is gebleven', aldus Luyten. Ook de koninklijke archieven blijven gesloten en medewerking in de vorm van diepgaande gesprekken met Máxima of andere leden van het Koninklijk Huis zat er ook niet in. Maar dat gaf als voordeel dat er in het paleis of bij het ministerie van Algemene Zaken niemand over haar schouder hoefde mee te lezen. Je kunt het boek via deze link bestellen.

Royalty
  • Beau Monde
  • BrunoPress