Slim verlof opnemen in 2021: neem deze 17 vakantiedagen op en je bent 31 dagen vrij

Goede deal, toch?

slim verlof opnemen

Tijdens de lockdown kunnen we niet heel veel doen in het weekend en toch is het in the blink of an eye weer voorbij. Een paar extra vrije dagen zijn dus zeker welkom. Eind april en mei komen er gelukkig weer een paar feestdagen aan en als je je vakantiedagen slim inzet, kun je behoorlijk wat dagen achter elkaar vrij zijn.

Wettelijke vakantiedagen

Neem je je wettelijke verlofdagen strategisch op, dan kun je in 2021 profiteren van het aantal extra vrije dagen. Mensen die fulltime werken hebben wettelijk gezien recht op 20 vakantiedagen. De zogenoemde ‘bovenwettelijke vakantiedagen’ zijn de extra vakantiedagen die de meeste werkgevers hier jaarlijks nog bovenop geven. Neem je je vakantiedagen slim op rond de officiële feestdagen, dan ben je soms een hele week vrij. Voor de officiële feestdag hoef je geen vakantiedag op te nemen, dus deze vakantiedag kun je bewaren voor een ander moment.

Drie opties

Hoewel het inmiddels al april is en we feestdagen als Goede Vrijdag en Pasen al achter de rug hebben, zijn er nog genoeg feestdagen en weekenden over om gebruik van te maken. Zo is het over een paar weken al Koningsdag en ook Hemelvaart en Pinksteren staan voor de deur. Wacht dus niet te lang met het opnemen van je vakantiedagen, want deze extra vrije dagen wil je niet mislopen!

Optie 1: 9 dagen vrij met 4 vakantiedagen.
Wil jij in april nog wat vrije dagen opnemen? Dan kun je dit het best in de laatste week doen. Neem dan 26, 28, 29 en 30 april vrij. Met de weekenden en natuurlijk Koningsdag op 27 april erbij ben je maar liefst negen dagen achter elkaar vrij, terwijl je maar vier vakantiedagen hoeft op te nemen. Ideaal!

Optie 2: 18 dagen vrij met 10 vakantiedagen.
In mei is het helemaal feest. Op donderdag 13 mei is het Hemelvaart, dus dan hoef je geen vrij te nemen. Vervolgens is het op 23 en 24 mei Pinksteren. Neem je 14, 17 t/m 21 mei en 25 t/m 28 mei vrij? Dan krijg je daar 18 dagen vrij voor terug.

Optie 3: 23 dagen vrij met 13 vakantiedagen.
Je kunt het zelfs nog bonter maken. Als je bovenop de dagen van optie 2 ook nog 10, 11 en 12 mei vrij neemt, heb je maar liefst 23 dagen vrij voor slechts 13 opgenomen vakantiedagen. Je kunt dan van 8 mei tot en met 30 mei vakantie gaan vieren.

Wil je het écht goed aanpakken? Dan kun je natuurlijk altijd optie 1 en optie 3 combineren. Je moet dan 17 vakantiedagen op te nemen, maar bent wel gelijk 31 dagen vrij.

Verlof

Natuurlijk geldt, zoals bij veel bedrijven: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Daarom is het verstandig om zo snel mogelijk verlof aan te vragen als je gebruik wilt maken van die extra dagen. Werkgevers mogen twee weken voor de daadwerkelijke verlofdag nog weigeren. Daarnaast mag een werkgever verlof intrekken als er een ‘zwaarwegend bedrijfsbelang’ is die de bedrijfsvoering in gevaar brengt. Het komt soms ook voor dat je werkgever juist wil dat je een vakantiedag opneemt. De dag na Hemelvaartsdag (donderdag) bijvoorbeeld. Dit mag, maar dan moet dat wel vooraf bekend zijn.

Carrière
  • Tips en Weetjes, Beautify
  • iStock