De kans is groot dat je één of meerdere kledingstukken in de kast hebt hangen waarvan je de kleur niet helemaal mooi vindt. Je kunt deze een trip naar de prullenbak besparen door ze te verven. Dit kan ook een uitstekende manier zijn om oude en vale kleding een nieuw leven in te blazen. Voordat je aan de slag gaat met het verven van je kleding, zijn er wel een aantal zaken waar die je moet weten. We geven je tips.
Je kunt niet elk kledingstuk verven
Helaas leent niet elk kledingstuk zich goed voor het verven. Over het algemeen pakt het alleen goed uit bij natuurlijke materialen als katoen, zijde en denim. Synthetische materialen als polyester en nylon kun je helaas niet verven. Dit soort stoffen nemen namelijk de verf niet goed op. Viscose is daar een uitzondering op. Hoewel deze stof kunstmatig gemaakt is, bestaat het wel uit natuurlijke stoffen. Je kunt een kledingstuk van viscose dus in principe zonder problemen verven.
Is je kledingstuk een mix van synthetische en natuurlijke stoffen, dan moet het verven meestal wel lukken. Het is dan wel een vereiste dat 50 procent van het kledingstuk natuurlijk is.
Welke kleur wil je dat het kledingstuk wordt?
Let erop dat je niet zomaar elk kledingstuk in een willekeurige andere kleur kunt verven. Zo is het niet mogelijk om je kleding wit te maken. Ook is het makkelijker om lichte kleding donkerder te maken dan andersom. Om donkere kleding lichter te maken, moet je eerst met een ontkleurder aan de slag. Verder zijn de normale regels van kleurmenging van toepassing. Heb je bijvoorbeeld een blauw shirt en gebruik je daar rode verf voor, dan is het resultaat paars. Als je dus precies de kleur van de textielverf wilt, is het ook aan te raden eerst te ontkleuren. Let op! Het is mogelijk dat je nooit helemaal dezelfde kleur krijgt. Dit heeft met de structuur van de stof te maken.
Welke verf gebruik je?
Om kleding te verven, heb je speciale textielverf nodig. Er zijn twee manieren om je kleding te verven: met de wasmachine of met de hand. Daarom zijn er ook twee soorten textielverf, gericht op de methode die je wilt gaan gebruiken. Maar hoe weet je nu welke methode het beste is? Over het algemeen geldt dat als je de stof ook met de hand wast, je beter de handwaswerf kunt gebruiken. Ook als je een bepaalde techniek toe wilt passen, zoals tie-dye, is de handwasverf de betere keuze. Voor stoffen die je in de wasmachine doet kun je zonder problemen de wasmachineverf gebruiken, dit is bovendien de eenvoudigere methode. Zeker als je meerdere kledingstukken tegelijkertijd wilt verven.
Natuurlijk alternatief voor textielverf: Mimosa hostilis
Een alternatief voor reguliere textielverf is Mimosa hostilis. Dit is een natuurlijk product waarmee je een hele bijzondere kleur krijgt: van geel tot okerachtig en zelfs roodachtig. De uiteindelijke kleur hangt af van de hoeveelheid en het soort textiel. Hoe meer je gebruikt, hoe donkerder de kleur. Het leuke is dat je nooit hetzelfde resultaat krijgt en je dus een uniek kledingstuk creëert. Mimosa hostilis bestellen doe je eenvoudig online.
Tips voor het kleding verven
Heb je eenmaal een kledingstuk uitgezocht die je een ander kleurtje wilt geven en is je textielverf in de pocket, dan kan het daadwerkelijke verven beginnen. Met onderstaande tips krijg je het beste resultaat:
- Was het kledingstuk voor het verven. Vuil kan ervoor zorgen dat de verf minder mooi uitpakt.
- Gebruik handschoenen tijdens het verven.
- Het kledingstuk moet nat zijn op het moment dat je begint met verven.
- Op de textielverf vind je instructies over het verven van je kledingstuk. Volg deze goed.
- Door zout toe te voegen tijdens het verven hecht de verf beter aan het textiel. Het kan echter dat dit al aan de textielverf is toegevoegd, dus check dit altijd even van tevoren.
- Hoe langer de verf je laat intrekken, hoe duidelijker de kleur wordt.
- Laat je geverfde kledingstuk niet in de zon drogen, dit kan effect hebben op de kleur.
Andere toepassingen van textielverf
Je kunt naast textielverf ook voor andere dingen dan kleding gebruiken. Denk aan gordijnen en schoenen, mits ze een geschikte stof hebben natuurlijk.
- iStock