De beste tips voor sterk en gezond haar

Voor alle haartypes de do's en don'ts.

Haar

Droom je van weelderige en sterke lokken? Elegance deelt handige redactietips. Of je nu steil, golvend of krullend haar hebt: we hebben de do's and don'ts voor je geselecteerd.

Steil en fijn haar

Doen: je haar vaker wassen
Je routine voor gezond haar, begint met hoe je het reinigt. Omdat fijn en steil haar snel vet kan worden, kan het helpen om je haar elke dag of om de dag te wassen. Dit is afhankelijk van je haartextuur. Kies daarnaast een shampoo die je haar reinigt, zonder dat het je haar ontdoet van vocht. Dit hebben je lokken juist nodig.

Niet doen: te veel conditioner gebruiken
Conditioner is cruciaal voor het behoud van lang en sterk haar. Dit komt omdat het de hydratatie herstelt, wat leidt tot zachtere en veerkrachtige lokken. Daarnaast ontklit het je haar, wat weer haarbreuk voorkomt. Maar als je een fijne haartextuur hebt, pas dan op voor te veel conditioner. Dit kan ervoor zorgen dat je haar er vettig uit komt te zien.

Tip: pas ook op voor het te strak afbinden van je haar. Dit betekent niet direct dat je geen staart of knot meer kunt dragen, maar bind je haar niet té strak vast. Zo voorkom je dat je haar afbreekt.

Golvend haar

Doen: gebruik een royale hoeveelheid conditioner
Als je golvend haar hebt, is je textuur waarschijnlijk iets aan de droge kant. Door conditioner te gebruiken, voorkom je ongewenste haarbreuken en houd je je haar gehydrateerd. Een leave-in conditioner kan ook goed van pas komen. Verdeel de conditioner gelijkmatig over je lengte, maar pas op dat je het niet te dicht bij de wortels aanbrengt (dit zorgt weer voor vettig haar).

Niet doen: te vaak een hitte tool gebruiken
We snappen het: het is niet steil en het is niet krullend. Maar als je te vaak een hitte tool gebruikt, dan kun je al snel je haar beschadigen. Daarnaast stelt haarexpert Devin Toth, kapper van NYC's Salon SCK, dat je krul- en/of stijltang uiteindelijk meer kroes veroorzaakt en dat je natuurlijke textuur kan veranderen als je het te vaak gebruikt. Niet te vaak gebruiken dus.

Tip: slaap op een kussensloop van zijde of satijn (dit helpt overigens bij alle haartexturen). Het vermindert wrijving van je haar, waardoor het dus minder snel afbreekt en je vrij bent van pluizig haar. Een win-win!

Krullend haar

Doen: verschillende producten met elkaar mengen
Onderhoud je krullen door vochtinbrengende en voedende producten met elkaar te mixen. Meng bijvoorbeeld je hydraterende krullencrème met een leave-in mét hitte bescherming, voor de perfecte kruldefinitie.

Niet doen: te veel aan je haar zitten
Je krullen de aandacht geven die ze nodig hebben? Niets mis mee, maar beperk het wel. Het gebruik van teveel producten, waardoor je automatisch dus veel aan je haar zit, kan namelijk leiden tot haarbreuk. Probeer het daarom minimaal te houden, voor sterke en gezonde krullen.

Tip: als je het gevoel hebt dat je krullen er minder bouncy uit zien, probeer dan eens een hydraterende conditioner en haarmasker. Laat je masker drie tot vijf minuten langer zitten dan dat er op het etiket staat. Dit zorgt niet voor meer veerkracht, maar helpt ook haarbreuken voorkomen.

Beauty
  • Cosmopolitan US
  • iStock