Onontdekt Andalusië

Een paradijselijk berglandschap en serene rust, dat is Andalusië. Het is heerlijk toeven in het gebied ten noordwesten van flamencostad Sevilla.

Onontdekt Andalusië

Maak je geen zorgen. In de Sierra de Aracena verkoopt men geen friet van Piet en loop je weinig kans landgenoten te treffen. Voertaal is het Spaans, en dan ook nog een dialect. De dorpsbevolking slikt de helft van de woorden in en spreekt de andere helft ter compensatie wat te luid uit. In deze groene landelijk streek met zijn prachtige berghellingen is het praktisch het hele jaar goed wandelen en toeven. Van maart tot november is het heerlijk zonnig, in augustus soms zelfs iets té. Regen valt er voornamelijk in de winter. De Sierra wordt opgefleurd door kleine pittoreske dorpjes met witte huizen die vaak rond een berghelling zijn gedrapeerd. Als kroon op de berg tref je regelmatig een kasteel, een erfenis van de Moren die in de Middeleeuwen op het Iberisch schiereiland heersden. Niet alleen hebben zij kastelen en moskeeën nagelaten, ook in de namen van veel Spaanse dorpjes als Almonaster la Real, Aracena en Alajar zijn de Moorse invloeden te herkennen.

Leuke tips in de Sierra

Misschien kom je trouwens tijdens je verblijf in de Sierra toch Nederlanders tegen. Sterker nog, dat is een aanrader. Zo'n zeventien jaar geleden ging Peter Jan Mulder op vakantie in deze streek. Hij raakte er meteen verliefd op, en zijn lang gekoesterde droom om op het platteland van Spanje te wonen werd werkelijkheid. Hij kocht een stukje wildernis vlakbij het dorpje Alajar en toverde het om in een paradijselijk resort compleet met tennisbaan en zwembad. Samen met zijn vrouw Monica de Vos ontwierp hij zes landelijke huisjes, bouwde ze in Spaanse stijl met natuurstenen uit de omtrek en richtte ze in met veelal antieke spullen uit Andalusië. Dit vakantieparadijsje, genaamd Molino Rio Alajar, is genoemd naar het riviertje dat er doorheen stroomt en dat vroeger een op het terrein gelegen watermolen aandreef. Het echtpaar woont zelf in deze inmiddels gerestaureerde watermolen, en eet het dagelijks brood van een tafel waarvan het onderstel wordt gevormd door drie reusachtige op elkaar gestapelde molenstenen. Dezelfde stenen die eeuwen lang het graan maalden in de watermolen.

Het knusse Alajar ligt op een kilometer afstand, en biedt een paar winkeltjes, bars en restaurants, waarvan één zeker vermeldenswaard. In het kader 'creatief met kurk' zijn de plafonds van bar/restaurant El Corcho geheel bedekt met kurken creaties van een lokale kunstenares. Smaken verschillen, maar het is zeker een bezoek waard. Molino Rio Alajar is een ideale uitvalsbasis voor het maken van wandelingen in de zuivere berglucht, bijvoorbeeld naar Linares en Aracena. Wandelend op oude Romeinse paden ontwaar je de schoonheid en rust van het landschap, waar kurkeiken, steeneiken en kastanjebomen de dienst uitmaken. De eikels van deze eiken worden gegeten door zwarte varkens, die je op je pad tegenkomt. Helaas, althans voor deze vriendelijke krulstaarten, is hun vlees hierdoor erg smakelijk. De streek kent dan ook een bloeiende industrie van gerookte ham, en de pata negra kun je het hele jaar overal in de bars en restaurants als tapa nuttigen. In de herfst staan er paddestoelen en op het menu. Wandeltochten in die tijd van het jaar leiden je door een decor van rood, geel en bruin gekleurde bomen. Al lopend ontdek je boven je hoofd een heel andere wereld: die van meer dan honderd vogelsoorten, waaronder wielewaal, koekoek, gier en zwarte ooievaar.

Aracena

Moe van het wandelen, en toe aan wat reuring? Ga dan naar Aracena. De plaats waaraan de Sierra haar naam ontleent, is met zijn circa 8000 inwoners de grootste in de streek. In bar Manzano, gelegen aan het sfeervolle dorpspleintje met zijn sinaasappelbomen, kun je lekker tostada met pata negra eten, of allerlei tapas uitproberen. Het plaatsje leent zich uitstekend voor het doen van inkopen, zoals mooie aardewerken schalen, en heeft een theater, een bioscoop, veel winkels en restaurants. In de zomer is een bezoek aan de koele grotten met zijn ondergronds meer en kalkstenen formaties, de moeite waard. Hogerop in het stadje tref je de gotische kerk Iglesia Nuestra Senora de los Dolores, op het terrein van het twaalfde-eeuwse Moorse fort. Daarop staand waan je je koningin van de Sierra!

Top-5 restaurants

  1. Restaurante Los Arrieros in Linares de la Sierra. Prachtig dorpje op 7 km wandelen van Alajar, met het beste restaurant uit de streek. Heerlijk is de gevulde varkenshaas met dadels, kweepeer en walnoten (Solomillo Iberico Relleno) www.arrieros.net
  2. Restaurante Maricastaña in Castaño del Robledo Nog een schitterend dorp op loopafstand. Restaurant waar je op balkon met groots uitzicht kunt eten. www.restaurantemaricastana.com
  3. Restaurante El Padrino in Alajar. De lekkerste kippetjes van de Sierra en een grote collectie wijnen.
  4. Restaurante El Rincon de Curro in het mooie Almonaster la Real. Probeer de San Jacobo: varkensvlees gevuld met kaas en pata negra. Groot aanbod van vis en vegetarisch. www.inicia.es/de/rincondecurro
  5. Restaurante Montecruz in Aracena. Gespecialiseerd in wild en paddestoelen gerechten. www.restaurantemontecruz.com

Bezoektips

  • De druipsteengrotten in Aracena. Schitterende formaties van kalksteen.
  • De tiende-eeuwse moskee in het schilderachtige dorp Almonaster la Real.
  • De mijnen van Riotinto. Wellicht de oudste mijnen ter wereld. De rivier erdoorheen kleurt rood en slingert door een maanlandschap. Mijnmuseum, 'Engels dorp', en een golfbaan in de bergen.
  • Veel Moorse kastelen op de bergtoppen, onder andere in Aracena, Cortegana en Aroche.
  • Natuurpark Coto Doñana aan de zuidkust, een enorm vogelreservaat met vele soorten trekvogels

Benieuwd naar de andere bestemming die Elegance bezocht? Kijk dan hier.