Het beste van Milaan Fashion Week

We blikken terug op de afgelopen weken met een reeks artikelen waarin de shows uit de modehoofdsteden centraal staan. Het is vandaag de beurt aan het land van La Dolce Vita en pasta: Milaan.

Het beste van Milaan Fashion Week

De merken

De klimaatprotesten waren onlosmakelijk verbonden met de shows in Milaan. Prints van palmbomen en andere aardse kleuren waren veel terug te zien op de catwalk. De Dolce & Gabbana show was een waar tropisch paradijs en ook bij Missoni werden veel bloemen gespot. Maar het zou de modeweek van Milaan niet zijn als de ontwerpen niet een Italiaanse snit zouden hebben.

Gucci

Enkele weken geleden kondigde het Italiaanse modehuis al aan om volledig koolstofneutraal te gaan ondernemen. Dit werd nog een keer herhaald net voor de Gucci show door Alessandro Michele, hoofdontwerper van Gucci. Ook de uitnodiging was een herinnering aan het modehuis dat kiest voor groen. Eerder koos Gucci voor de meest extravagante uitnodigingen, denk aan een timer die afging wanneer de show begon of een kist met beeldhouwwerk erin. Dit jaar kozen zij voor een simpele witte envelop om de genodigden eraan te helpen herinneren dat Gucci voor ‘groen’ staat.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Gucci (@gucci) op

Versace

Donatella Versace vierde het 20-jarig jubileum van de jungle jurk van Jennifer Lopez. De jungleprint jurk die zij droeg tijdens de Grammy’s in 2000 is één van de meest memorabele momenten in de modegeschiedenis. Reden genoeg om JLo te vragen om een nieuwe versie van de jurk twee decenniums later te dragen en de show van Versace te sluiten.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Donatella Versace (@donatella_versace) op

Prada

Miuccia Prada koos voor kwaliteit over kwantiteit, vakmanschap over fast fashion en zoveel mogelijk natuurlijke stoffen. De collectie van Prada bestond uit klassieke items met een twist. Dit zorgde ervoor dat alle items niet seizoensgebonden zijn, maar voor altijd onderdeel kunnen zijn van de kledingkast. Het Milanese modehuis wil langzamerhand terug naar minder kopen en meer investeren in kwaliteit.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Prada (@prada) op

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Prada (@prada) op

Milaan

Het meest memorabele moment van de modeweek in de Italiaanse stad was het moment waarop zangeres Jennifer Lopez in de groene jungle jurk over de catwalk flaneerde.

Daarnaast was de manier waarop de nieuwe hoofdontwerper van M Missoni koos om haar eerste collectie te showen ook erg bijzonder. Ze presenteerde haar items aan de gasten in een rijdende tram. Bij iedere halte stapten er modellen uit en kwamen er andere modellen aan boord.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door M Missoni (@mmissoni) op