Tips om je geheugen te trainen

Je geheugen is een cruciaal onderdeel van je geestelijke gezondheid. Naarmate we ouder worden, kan het voorkomen dat je wel eens dingen vergeet. Het gevolg van veroudering is onvermijdelijk, maar je kunt je geheugen wél trainen zodat het wellicht wat langer bij je blijft. Daarom vijf hacks die eventueel kunnen helpen.

Tips om je geheugen te trainen

Vijf tips

1. Zorg voor voldoende slaap

Zorg ervoor dat je voldoende uitgerust bent. Slaaptekort maakt je namelijk langzamer.

2. Gezonde vetten

Wist je dat de hersenen voor 60 procent uit vet bestaat? En ze gebruiken 20 procent van je dagelijkse calorieën inname. Een evenwichtige voeding is goed voor je gezondheid, maar ook van cruciaal belang voor je hersenen. Zorg er dus voor dat je dagelijks je gezonde (onverzadigde) vetten binnenkrijgt.

3. Kom onder de mensen

Studies hebben aangetoond dat sociale interactie net zo effectief is als mentale oefeningen. Het stimuleert je hersenen en het versterkt je geheugen.

4. Train je hersenen regelmatig

Een eenvoudige manier om dit te doen, is door het oplossen van puzzels of het spelen van mind games. Dit zorgt ervoor dat je geheugen scherp blijft. Het menselijk brein is zeer kneedbaar, hersenkrakers en puzzels zijn dus goede hulpmiddelen voor het versterken van je hersencapaciteit.

5. Krijg voldoende lichaamsbeweging

Naast het trainen van je hersenen is het ook belangrijk dat je heel je lichaam traint. Beweging vermindert ontstekingen en stimuleert groeifactoren die het geheugen helpen ontwikkelen. Het helpt de bloedtoevoer en de zuurstof naar de hersenen toe te verhogen. Dit kan stress verminderen en het zorgt ervoor dat je energie op natuurlijk wijze afneemt, wat je weer kan helpen om een betere nachtrust te krijgen.