Wie-wat-waar bij trouwplannen

Hoe je ook ‘gevraagd’ bent – ging hij op zijn knieën? – als je eenmaal van plan bent te gaan trouwen is er een hoop te regelen. De eerste stap is natuurlijk ‘ja’ zeggen. Maar daarna volgen nog een heleboel belangrijke stappen tot de grote dag. Een handleiding voor de eerste stapjes.

Wie-wat-waar bij trouwplannen

Wanneer?

Pak de agenda! Als je wilt trouwen is een datum prikken een eerste beslissing. Omdat het wel belangrijk is dat je naasten erbij zijn, is het niet verstandig volgende week zaterdag te trouwen. Veel mensen hebben dan allang hun agenda volgepland en moeten hemel en aarde bewegen om erbij te kunnen zijn. Een trouwdatum kan alvast maar in ieders agenda staan. Daarnaast: er is nog een hoop te regelen, dat lukt je niet in een week!

Waar?

Trouwen op een eiland in de Stille Zuidzee of liever in je eigen achtertuin? Vooral als je ver van huis trouwt, is er nogal een planning nodig. Buitenlandse bruiloften komen steeds vaker voor. Houd er wel rekening mee dat niet iedereen kan komen, als jij op een verre bestemming trouwt. Men kan niet altijd vrij nemen of heeft het budget om naar je toe te reizen. Heb je besloten waar op de wereld je gaat trouwen, beslis dan waar specifiek. In die achtertuin of in een mooi kerkje? Op het strand of in die ene feestzaal?

Met wie?

Je trouwt natuurlijk met je partner, maar daarnaast is het belangrijk om te beslissen wie er allemaal bij mag zijn. Over je naaste familie hoef je vast niet te discussiëren, maar als het op oude vrienden aankomt, ben je wellicht kieskeuriger. Wil je je collega’s erbij of liever niet? En wat doen we met die ex, die nog steeds in de vriendengroep zit?

Hoeveel?

Als alle besluiten genomen zijn kun je door naar de volgende ronde: trouwkaartjes laten bedrukken. Je weet immers wanneer je trouwt, waar, hoeveel mensen je erbij wilt hebben en waar je het feestje wilt geven. Met trouwkaartjes informeer je niet alleen, het is ook een manier om mensen die je niet dagelijks spreekt te laten weten dat je überhaupt gaat trouwen. Wacht niet te lang met trouwkaartjes laten bedrukken. Hoe eerder op de post, hoe eerder in ieders agenda!