Zo voorkom je hoofdpijn na (uren) staren naar een scherm

Wanneer je de hele achter een computer zit, is dit niet bepaald bevorderlijk voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat je er zelfs ziek van kunt worden. Het ‘computervisie syndroom’ ontstaat wanneer je dagelijks uren naar een scherm zit te staren. En heeft nare gevolgen.
Zo voorkom je hoofdpijn na (uren) staren naar een scherm

Symptomen

Het ‘computervisie syndroom’ kent enkele symptomen, zoals hoofdpijn, wazig zien, nekpijn, roodheid in de ogen, vermoeidheid, vermoeide, droge en geïrriteerde ogen, dubbelzicht, duizeligheid en moeite om je zicht scherp te stellen. Vele soorten van hoofdpijn worden geassocieerd met langdurige schermtijd. Daarom delen we zes manieren om te voorkomen dat je hoofdpijn krijgt, wanneer je de hele dag achter een computer zit.

1. Zet je scherm verder weg

Als je scherm té dichtbij staat, kan de helderheid hoofdpijn veroorzaken. Maar let erop dat je je scherm niet té ver weg zet, want als je scherm te ver bij je vandaan staat, kan dat weer voor vermoeide ogen zorgen.

2. Mobiele apparaten 

Probeer je telefoon niet te dichtbij je ogen te houden, want ook dit kan hoofdpijn veroorzaken. Zet in plaats daarvan de helderheid van je scherm lager en vergroot de fontgrootte van je toestel.

3. Neem elke twintig minuten twintig seconden pauze

Urenlang naar iets staren dat zo dichtbij staat veroorzaakt niet alleen hoofdpijn, maar kan ook een negatieve invloed hebben op je zicht. Houdt daarom de 20/20-regel aan: stop elke twintig minuten met werken en concentreer je ongeveer twintig seconden op iets in de verte.

4. Zet je computer uit de buurt van ramen

Het zonlicht dat op je computerscherm valt, veroorzaakt vermoeide ogen, want weer hoofdpijn kan veroorzaken.

5. Verlicht je werkruimte goed

Het beste is om je werkruimte te verlichten met bureaulampen en vloerlampen. Je wilt geen lichten die direct in je gezichtsveld schijnen, omdat dit uiteindelijk tot hoofdpijn leidt.

6. Wijzig je instellingen

Door je beeldscherminstellingen te wijzigen, kun je de vermoeidheid van je ogen verminderen. Zet de helderheid wat lager, zodat deze gelijk is aan de verlichting in de ruimte waar je zit.

Laatste nieuws