Het is wereldwijd in veel landen de gewoonte voor een aanstaande bruid om haar kledingkeuze voor die ceremoniële dag geheim te houden voor haar aanstaande echtgenoot. Hieraan ligt het bijgeloof ten grondslag dat het ongeluk zou brengen als de bruidegom de jurk al in een eerder stadium ziet. Ook als je niet gelooft in dit onheil, kun je er alsnog voor kiezen om de traditie in ere te houden. De hele gang van zaken valt overigens ook aan een bepaalde symboliek te koppelen.
Symboliek en verrassingseffect
Al eeuwenlang trouwen vrouwen vaak in het wit. Tegenwoordig zie je ook heel veel andere kleuren voorbij komen en soms worden de traditionele bruidsjurken helemaal gepasseerd en kiest een bruid voor een wat algemener model jurk. Toch voert wit nog altijd de boventoon en daar is een reden voor. Die witte kleur staat symbool voor maagdelijkheid, puurheid en onschuld. Dit stamt uit de tijd waarin het gebruikelijk was dat een vrouw als maagd het huwelijk in stapte. Hoewel de feitelijkheden tegenwoordig anders zijn, hechten velen nog wel waarde aan de symboliek. Daarnaast is er natuurlijk het verrassingseffect tijdens de ceremonie bij het zien van de jurk. Dit zorgt er vaak voor dat het moment als nog intenser wordt beleefd.
Samen shoppen voor zijn outfit
Omgekeerd werkt het overigens niet hetzelfde. Waar vrouwen vaak de keuze voor hun trouwjurk geheim houden, komt het geregeld voor dat mannen zich bij het kopen van een trouwpak juist laten vergezellen door hun vrouw. Soms is dat uit gewoonte, omdat de vrouw bij die stellen altijd al meegaat op kledingjacht. Het gebeurt echter ook regelmatig dat mannen er bewust voor kiezen om ook hun kledingkeuze geheim te houden. Ze nemen dan bijvoorbeeld een goede vriend of een familielid mee naar de winkel om ze te helpen bij het maken van de keuze. Los daarvan schuilt achter de trouwkleding voor mannen niet dezelfde symboliek als die bij vrouwen van toepassing is.
Traditioneel rolpatronen omkeren
Een interessante vraag is natuurlijk waarom de bruid een jurk draagt en de bruidegom een kostuum. Dit is weliswaar een eeuwenoude traditie, maar je zou natuurlijk ook die traditionele genderrolpatronen kunnen omkeren: de man in een bruidsjurk en de vrouw in een kostuum. Dat kan een besluit zijn vanuit een persoonlijke overtuiging, om een statement te maken of gewoon omdat het comfortabel voelt.
- Pexels