Brig Simplon

Maak op een unieke wijze kennis met de Zwitserse Alpen in de regio Brig Simplon

Zeker een bezoekje waard!

Ben jij van plan om dit jaar je relax-vakantie in te ruilen voor juist een actieve vakantie? Wellicht is Zwitserland dan een goede optie. Zo biedt de regio Brig Simplon alles in één: van hiken en zwemmen tot het ontdekken van niet alleen de natuur, maar ook jezelf.

De regio Brig Simplon

De regio Brig Simplon is gevestigd in de regio Wallis, Zwitserland en staat bekend om de prachtige natuur, de vele zonuren, maar ook de herkenbare bergpassen. Zo heeft deze regio een aantal prachtige en gevarieerde wandelroutes, waardoor je het hele jaar door kunt genieten van de prachtige natuur. De wandelpaden liggen tussen Brig, Simplon en de Zwischbergen vallei. Brig is dus de perfecte uitvalsbasis om de gehele regio vanuit één plek volledig te ontdekken.

En hoewel de regio zich kenmerkt als een gebied vol wandelpaden, is er ook een treinstation gevestigd. Zo kun je door middel van het openbaar vervoer overal binnen no-time komen. Het gebied is dus niet alleen maar aantrekkelijk voor hikers, maar ook voor de vakantiegangers die het liever wat rustiger aan doen – maar wel willen genieten van de Zwitserse natuur.

Natuuractiviteiten in de regio Brig Simplon

Met maar liefst 450 kilometer aan wandelpaden, bergpaden én alpenroutes, biedt de regio Brig Simplon je de unieke wandel- én fietservaring. Terwijl er nog sneeuw op de bergtoppen van de gletsjers ligt, zie je al het groen in de diepe vallei weer tot leven komen. Ook voor avontuurlijke hikers ligt er allerlei moois in het verschiet. Zo kun je voor verschillende Stockalper pakketten kiezen, zodat je altijd voor een hiketocht kiest welke precies bij jouw wensen past. De historische Alpenoversteek loopt namelijk langs maar liefst vier verschillende wegtypen (Roman, Stockalper, Napoleon en National Road). Deze routes maken de Stockalperweg dan ook een ware belevenis. Alle bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt ViaStockalper vertellen daarnaast ook nog eens veel verschillende verhalen.

Op deze manier ontdek je alle verborgen parels van het gebied, inclusief een heerlijk lunchpakket. Over je bagage hoef je je geen zorgen te maken: deze wordt namelijk van accommodatie tot accommodatie vervoerd. Zo haal je het optimale uit je hiketocht!

Hiken langs de Stockalperweg.
Het prachtige uitzicht vanaf de Stockalperweg.

Toch snappen we dat je met 450 kilometer aan wandelpaden eventjes door de bomen het bos niet meer ziet – letterlijk én figuurlijk. Gelukkig zijn er een aantal routes door eerdere hikers en de locals als favorieten bestempeld, waardoor je zeker niet de fout in kunt gaan. Zo zijn deze routes zonder grote obstakels, met verschillende eetgelegenheden én makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Scheelt je toch heel wat uitzoekwerk, toch?

Vind jij de gevarieerde wandelroutes toch nog niet avontuurlijk genoeg? Geef je dan op voor de Gondo Marathon, welke plaatsvindt van 3 tot 4 augustus 2024. Deze marathon wordt sinds 2002 georganiseerd, twee jaar na de enorme aardverschuiving in het kleine dorpje Gondo aan de Simplonpas. De marathon is een tweedaagse loop over een totale afstand van 84 kilometer. Wil je het toch iets rustiger aan doen? Kies dan voor de marathon van 42 kilometer, of de Gondo run van 28 kilometer.

De finishlijn van de Gondo Marathon.

Ben jij meer van het 'bezig zijn', ga dan lekker op ontdekkingstocht vlakbij de Gondo goudmijn en ga daar goudwassen. Hier leer je alles over de goudkoorts van de 18e en 19e eeuw. Ook leiden de goudzoekers de bezoekers door de geschiedenis van de goudmijn. Met een hamer en een beitel in de aanslag kun je op een leuke manier goud zoeken in de goudmijn. Wil je het anders aanpakken? Stap dan in de rivier en ga op zoek naar goud met een goudpanschaal. De keuze is reuze!

Goudwassen in de buurt van de Gondo grotten, meteen aan de Simplon.
Goudzoekers nemen de bezoekers mee in de geschiedenis van de goudmijn.

Een bezoekje aan het prachtige Brig

Naast alle sportieve activiteiten, is Brig ook dé plek om heerlijk tot rust te komen. Waan je bijvoorbeeld tussen de locals in het oude centrum van Brig. Hier is elke zaterdagochtend een kleine markt met vier tot vijf verkopers, waar locals producten uit de regio verkopen zoals verse groenten, fruit, kaas en vlees. De locals gebruiken de markt om er boodschappen te doen, om zo aan het einde van de ochtend te genieten van een kopje koffie op het stadsplein.

Dus ook wanneer jij een bezoekje brengt aan de kleine markt, kun je heerlijk tot rust komen op een van de terrasjes. Aanschuiven bij een van de populaire restaurants in de regio: Couronne, La Terrazza of Walliserstuba, kan natuurlijk ook. Dat is pas écht genieten.

Gezellig borrelen op een van de velen terrassen in het oude stadje van Brig.

Brig heeft echter nog veel meer te bieden. Zo kun je een bezoekje brengen aan het prachtige Stockalper Paleis in Brig. Zakenman Kaspar Stockalper was in zijn tijd een ambitieuze en volhardende zakenman en tevens eigenaar en bewoner van het paleis. Deze rijkdom is dan ook nog steeds terug te zien. Met name de grote tuinen rondom het paleis maken een hele grote indruk. Zo zijn ze opgedeeld in verschillende zones en zijn ze het hele jaar door geopend om ontdekt te worden. Ook worden er rondleidingen aangeboden zodat bezoekers op een prachtige manier kennis kunnen maken met de kamers van het paleis.

Het prachtige Stockalper Paleis in Brig.
De binnenplaats van het Stockalper Paleis.

Ook overnachten is in hartje Brig een hele belevenis an sich. Zo is onder anderen boetiekhotel de Londres een bekende accommodatie, welke vorig jaar compleet is gerenoveerd. Het hotel heeft een zeer ontspannen sfeer, mede door de onderscheidende, authentieke stijl. Daarnaast is het leuke aan dit hotel het honesty bar-principe: je pakt je eigen drinken en eten, schrijft het op een briefje en betaalt dit pas tijdens het uitchecken.

Op rechts boetiekhotel de Londres in hartje Brig.

Ben je toe aan wat verfrissing tijdens je bezoek aan Brig? Neem dan een heerlijke, frisse duik in het thermisch bad, genaamd Brigerbad in Brig. Wanneer je een bezoekje brengt aan het Brigerbad, staat er een prachtig panorama uitzicht op de Walliser Alpen op je te wachten. En zeg nou zelf: wat is er nou ontspannener dan relaxen in het warme water en je blik te laten dwalen over de indrukwekkende bergtoppen?

Het Brigerbad in Brig, inclusief een prachtig uitzicht op de Zwitserse bergen.

Van hiken, fietsen en zwemmen tot de Gondo Marathon door de Zwitserse bergen, en van leuke marktjes tot verschillende culturele festivals: noem het maar op. De regio Brig Simplon is dus zeker weten een bezoekje waard.

Reizen
  • (C) Pascal Gertschen